Ne želimo spomenik za Richard Holbrooke u Sarajevu

 Na 35. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, održanoj 24.02.2016 godine, gradski vijećnik Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, uputio je inicijativu, da bivši američki diplomat Richard Holbrooke, dobije adekvatno spomen-obilježje u Sarajevu kao priznanje za „njegov nesebičan angažman, tokom agresije na Bosnu i Hecegovinu, u postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je uspostavljen mir u BiH“.

Njegovu inicijativu su, bez prethodne javne rasprave po ovom pitanju, podržali gradski vijećnici, čime je ona postala inicijativom Gradskog vijeća, te će, kako je saopćeno, Richard Holbrooke dobiti „adekvatno spomen-obilježje u gradu Sarajevu“.

Richard Holbrooke je član administracije Sjedinjenih Američkih Država koja je bosanskoj armiji u toku agresije nametnula embargo na uvoz oružja, čime je bosansku stranu koja je bila daleko inferiornija u naoružanju stavila u neravnopravan položaj.

Sredinom 1995 godine prijetio je bosanskoj vladi da ce se suočiti sa vazdušnim napadima NATO alijanse, ukoliko ne zaustavi oslobodilački pohod svoje Armije. Richard Holbrooke je tvorac ludačke košulje koja je obučena krajem 1995 godine Bosni i Hercegovini u Daytonu.

Zbog svega navedenog,  ovom peticijom zahtijevamo povlačenje inicijative gradskog vijeća, te odustajanje od izgradnje ovog spomen-obilježja.

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Sakib Sa to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Facebook