PARACIN zeli bezbedne pruzne prelaze

ŽELIMO BEZBEDNE PRUŽNE PRELAZE U SRBIJI!

Vratite nam povrenje da smo bezbedni.

 

Serija stradanja na pružnom prelazu Dankovo u Paraćinu primoralo nas je da pomoć potražimo i peticijom!

Kao građani zahtevamo da se proveri i potvrdi ispravnost celokupne signalizacije na pružnim prelazima u Srbiji.

 

Info 
http://035info.rs/paracin-isao-po-cigarete-pa-poginuo-udario-ga-voz-jer-rampa-ne-radi/

https://www.google.rs/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=paracin%20voz%20udario%20automobil

 

 

Zbog neispravne rampe na pružnom prelazu kod naselja Dankovo u Paraćinu, ta mesna zajednica tužiće “Železnice Srbije”. Paraćinci kažu da se rampa nekontrolisano spušta i podiže, a pre nedelju dana tu je poginula jedna osoba.

Na prelazu u paraćinskom naselju Dankovo, na međunarodnoj pruzi Beograd–Niš, pre šest dana je, u sudaru sa vozom, poginuo vozač automobila, prenosi Tanjug.

“Reč je o automatskoj rampi, postavljenoj pre par godina koja se nekontrolisano, sama od sebe, spušta i podiže, i ugrožava bezbednost pešaka i vozila”, rekao je predsednik Saveta Vlada Dimitrijević.

U toku 24 sata, na ovom delu pruge, prođe između 1.000 i 1.500 vozila, autobusa punih putnika, kamiona, prođe i neverovatno veliki broj pešaka, ljudi, dece svih uzrasta, đaci… Problem je, na primer, da i, kada prođe voz, rampa ostaje spuštena i po nekoliko sati, objasnio je Dimitrijević.

Za to vreme formiraju se kolone vozila, jer je reč o veoma frekventnom prelazu prema centru grada, Fabrici bombona, stovarištu “Šumadija”, prema selu Čepure i ostalim selima, kao i prema Obrežu, istakao je Dimitrijević u razgovoru sa novinarima.

Kako kaže, na prelazu ponekad čeka i po nekoliko stotina pešaka koji ne smeju da prođu, prvo jer poštuju zakon, drugo jer nisu sigurni da li će naići neki voz ili neće, i to je tako već duže vreme.

“Imamo fotografije kako prolaze vozovi, a rampa se ne spušta. Ponekad se podigne kada voz prolazi. U vreme kada se ne podigne, satima tako stoje i rampa i vozila, pozivali smo policiju. Policija nekom javi i dođe tehničar u kućicu, podigne rampu i krenu vozila”, napominje Dimitrijević.

Ljudi su očajni, situacija je nesnošljiva. Pokušali smo da rešimo problem preko Direkcije za izgradnju grada, molili ih da učine sve što je u njihovoj moći da rešimo ovaj problem, ističe Dimitrijević.

Kako kaže, problem je posebno sa decom jer im treba objasniti da li smeju da pređu preko pružnog prelaza kada su spušteni branici.

I odrasli, dodao je, prolaze ispod spuštenih branika, kršeći zakon i rizikujući da ih pregazi voz, jer uglavnom žure, a ponekad satima čekaju i bolesnici i vozila Hitne pomoći.

“Više nećemo da čekamo, nećemo da strahujemo, ovako se više ne može, podnećemo privatnu tužbu protiv ‘Železnice Srbije’, nekog odgovornog. Koga – konsultovaćemo se sa pravnicima i tužilaštvom”, rekao je Dimitrijević.

Na ovom pružnom prelazu u noći 2. januara, oko 23 sata, putnički voz je udario u automobil, a tom prilikom smrtno je stradao vozač.

Prema rečima portparola Policijske uprave u Jagodini Gordane Cvetić, nezgoda se dogodila kada je bila spuštena rampa, a vozač automobila pokušao da prođe pored spuštenih branika.

Automobil se, posle udara voza, zapalio, pa su intervenisali lokalni vatrogasci, objasnila je tada Tanjugu Gordana

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Jumer to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Facebook