Peticija za ulicu Ognjena Rakočevića!

Fondacija AKTER pokreće peticiju kojom se traži da jedna ulica Glavnog grada – Podgorice dobije ime po Ognjenu Rakočeviću, autističnom dječaku koji se u jedanaestoj godini života utopio u Morači. Cilj inicijative je skretanje pažnje na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem. Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice.

Fondacija podsjeća na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, nakon što je preminula od rijetke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu. Uslijedilo je i donošenje „Zojinog zakona“, koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti. Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese „Ognjenov zakon“, koji će olakšati liječenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične djece. Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam “Ognjen Rakočević”.

Inicijativa će biti upućena nadležnim organima Glavnog grada – Podgorice.

www.fondacijaakter.wordpress.com


Fondacija AKTER    Kontaktirajte autora peticije