Peticija za ulicu Ognjena Rakočevića!

Fondacija AKTER pokreće peticiju kojom se traži da jedna ulica Glavnog grada – Podgorice dobije ime po Ognjenu Rakočeviću, autističnom dječaku koji se u jedanaestoj godini života utopio u Morači. Cilj inicijative je skretanje pažnje na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem. Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice.

Fondacija podsjeća na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, nakon što je preminula od rijetke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu. Uslijedilo je i donošenje „Zojinog zakona“, koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti. Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese „Ognjenov zakon“, koji će olakšati liječenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične djece. Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam “Ognjen Rakočević”.

Inicijativa će biti upućena nadležnim organima Glavnog grada – Podgorice.

www.fondacijaakter.wordpress.com


Fondacija AKTER    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Fondacija AKTER to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people. We will advertise this petition to people who are viewing other petitions on our website, but have not yet viewed this petition.

Facebook