Reci NE GiPS-u.

-Cilj ove peticije je da ukažemo, zahtijevamo od nadležnih (Gradonačelnik, Grad,Gradsko vijeće) bolju i kvalitetniju uslugu javnog prevoza na području Tuzle. Naime, trenutno uslugu prevoza vrši isključivo Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, koji je privatizovan. Privatizaciju su građani grada najbolje osjetili na svojoj koži. Najveći problem u cijelom sistemu prijevoza je to da je GiPS-u data mogućnost monopola i formiranja cijena onako kako to oni smatraju. Broj autobusa je sve manji,a cijene karti su sve veće, bez obzira na manju cijenu goriva što profit čini još većim.

- U zadnje vrijeme smo mogli čuti da je zahvaljujući novom sistemu elektronske naplate karti Tuzla bliže Europi . Koliko je to tačno ? Novi sistem naplate je poboljšanje u korist Prevoznika. On na jedan kvalitetan način smanjuje mogućnost "švercanja", umanjuje ulogu šofera u sistemu naplate (malverzacije, krađa), te eliminiše potrebu kontrolora u autobusima. Međutim, putnici se i dalje voze u autobusima starim 30-40 godina, koji su zapušteni, prljavi, tehnički neispravni za vožnju.Najbolji pokazatelj su ljetni dani. Navedeni autobusi nemaju klimu te se hlađenje uglavnom vršilo otvaranjem šibera kao u autobusu iz "Ko to tamo peva".

- Nedavno je veći dio javnosti šokiran saopćenjem GiPS-a u kojem se definišu nove cijene prevoza .Prema tome, cijene karata za kantonalne linije će biti od 30% do 60 % manje, dok će cijene za Tuzlu biti veće.

Cijene gradskih karata:
-gradska radnička mjesečna karta-50 KM
-gradska mjesečna karta student-srednjoškolac-43 KM
-gradska penzionerska mjesečna karta-43 KM
-gradska mjesečna karta-osnovac- 43 KM

 Vidi: http://gipstk.com/gips-tuzla-promjene-cijena-mjesecnih-i-polumjesecnih-karti/. Preduzeće je ukinulo ljetnu kartu, kartu za nezaposlene...Bez obzira što u ljetnom periodu imamo manji broj buseva, cijene prevoza su iste. Logično?

-Poseban problem predstavljaju prigradska naselja u Tuzli. Cijene karata su veće nego u zoni grada, a autobusi budu svakih 40 minuta, a nekada i sat vremena. Problem je posebno izražen tokom ljeta gdje su građani izloženi ogromnom vidu diskriminacije u odnosu na one iz grada.Smatramo da je kilometraža bitan faktor u formiranju cijena, ali bi se morala naći sredina s kvantitetom ( brojem autobusa) prilikom formiranja cijena.

Predlažemo da se :

Dozvoli ulazak određenim zainteresovanim firmama(firmi) da u određenoi mjeri vrše javni prevoz na području Tuzle u kooperaciji s GIPS-om, kako to na kantonalnim linijama radi Litvatrans. Primjer za to je i Sarajevo gdje zajedno prevoz vrše GRAS i Centrotrans.

Smatramo da:

-usluga koju obavlja GiPS nije kvalitetna ( stari autobusi, kašnjenja, bahatost vozača,red vožnje se ne poštuje)

-dozvoljen je monopol, slobodno formiranje cijena na štetu korisnika usluga

-Nadležni štite GiPS, a da nedozvoljavanjem ovakvih peticija rade protiv javnog interesa građana Tuzle

Šta dobijamo ako se dozvoli privatnoj firmi da vrši prevoz u Tuzli:

-manje cijene karata

-konkurenciju, borbu za svakog putnika

-veći broj autobusa za stanovnike prigradskih naselja u Tuzli

 

 

Pozivamo vas da pomognete rješavanju ovog problema na način da peticiju potpišete, komentarišete i dijelite je na društvenim mrežama kako bi je drugi ljudi mogli vidjeti. Ne možemo od Tuzle napraviti niti Beč , niti Istanbul.... ali možemo za nijansu učiniti život građana kvalitetnijim.Dobar sistem javnog prijevoza je ključ dobrog života u velikim gradovima.  Učinimo da to bude i u Tuzli.

 

 

Unaprijed hvala                                    

Tuzla, 28.7.2015.

 

 

 

 

 


Nezadovoljni korisnici    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Nezadovoljni korisnici to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Facebook