Trazimo da tuzilastva pokrenu istragu u slucaju TGT Tragtas

afera

/ #7 Atraktivno zemljište SDA-ovi načelnici nezakonito dali privatniku

2014-04-01 08:58

Općina Vogošća, za vrijeme bivšeg načelnika Asima Sarajlića, a sada potpredsjednika SDA, te aktuelnog načelnika Edina Smajića nelegalno je dala atraktivno državno zemljište u toj općini privatnoj firmi "TGT Tragtas". Naime, kako tvrdi vijećnik Saveza za bolju budućnost BiH u vogošćanskom Općinskom vijeću Dženan Redžo, još za vrijeme Sarajlićevog mandata Općina je, iako nije njeno, već vlasništvo Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, zemljište na raskrsnici ulica Igmanska i Tome Mendeša izdala "TGT Tragtasu" za gradnju benzinske pumpe.

Velika šteta

- Sarajlić im je 2006. dao dozvolu za gradnju pumpe. Radovi nikad nisu počeli, ali je firma bespravno počela graditi autopraonicu. Kako su objekt pumpe do prve ploče, prema ugovoru s Općinom, trebali izgraditi za godinu, a nisu, "TGT Tragtas" izgubio je pravo na zemljište. Međutim, napravili su veliku štetu prilikom iskopavanja jer su pokidali instalacije, zbog čega su građani ostali bez grijanja. Radovi su obustavljeni, a sanaciju instalacija platila je Općina. Zbog toga je općinska inspekcija izdala rješenje prema kojem je firmi naređeno da sve što je sagrađeno mora biti porušeno, a zemljište dovedeno u prvobitno stanje - kaže Redžo.

Nakon toga, firma je uložila žalbu, ali je nisu uvažili ni inspekcija ni Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koje je "TGT Tragtasu" ponovo naložilo da o svom trošku ukloni objekt.

- Međutim, načelnik Smajić i općinske službe otišli su korak dalje. Sva rješenja su "zaboravili" i OV dostavili prijedlog o usvajanju rješenja kojim se "TGT Tragtasu" daje mogućnost da zemljište i nelegalno sagrađeni objekt može otuđiti, odnosno prodati. Iako je "TGT Tragtas" izgubio pravo na korištenje zemljišta, jer nije ispoštovao ugovor, Općina mu daje mogućnost da ga kupi. Prema mojim informacijama, plan je da firmu zatvore, a osnuju novu na koju će zemljište biti upisano - ističe Redžo te dodaje da je kompletan slučaj prijavljen nadležnim tužilaštvima.

On je pitao načelnika Smajića i njegove pomoćnike o čemu se radi i znaju li za sve što se dešavalo, no ostao je bez objašnjenja, a nadležne službe nisu demantirale sve navedeno.

Ispitati slučaj

- Na sjednici OV pokrenuo sam inicijativu da se ispita kompletan slučaj "TGT Tragtasa", ali je OV nije usvojilo, a predsjedavajući Esad Piknjač rekao je da je on odbija. Želio sam da se ispita zakonitost rješenja kojim se "TGT Tragtasu", poslije svih dešavanja, dozvoljava prodaja zemljišta - kaže Redžo.

Vlasnik tvrdi da je zemljište "Tragtasovo"

Vlasnik firme "TGT Tragtas" Hrusto Hasanović kazao nam je, s druge strane, da je zemljište u vlasništvu njegove firme te da je svih godina tokom gradnje imao mnogo problema.

- Građevinska inspekcija pravila je greške, danas mi kažu jedno, a sutra drugo.
Komšije su svim sredstvima onemogućavale da radim i opstruirale me. Općina je bila neažurna, nisu mi pomogli, a, ako već o tome mogu govoriti, onda se treba znati da su odugovlačili slučaj i mogu se požaliti na njih, jer sam uzalud potrošio dvije-tri godine od dobivanja građevinske dozvole. Ali ne žalim se ni na koga, imamo svu dokumentaciju - rekao je Hasanović i potvrdio da je "TGT Tragtas" prodao 80 posto vlasništva firmi iz Tuzle.

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/atraktivno-zemljiste-sda-ovi-nacelnici-nezakonito-dali-privatniku