Rijesite problem pasa lutalica

dinno

/ #18 napusteni psi su posljedica

2014-10-10 11:49

Kada govorimo o uzroku i posljedici onda stvari treba postaviti na pravi nacin.. psi koji se nalaze na ulicama su POSLJEDICA bezobraznog i bezobzirnog ponasanja ljudi koji pustaju da se psi raskote, razmnoze i onda mlade napustaju i ostavljaju po ulicama gradova. Na svakog napustenog psa koji je vec u gradu godisnje se dovede jednak broj drugih, koji bi u svakom slucaju samo zauzeli mjesto onih koji su tu vec bili napusteni.. te iz tog razloga ne vidim rjesenje u mucnom uklanjanju i ubijanju zivotinja, nego u sankcionisanju onih koji nose odgovornost kao vlasnici ili staratelji (hranitelji).

Kada bi se postovao zakon, i tako kaznio svaki vlasnik (gradski, prigradski i seoski) za ne cipovanog, ne sterilisanog psa kaznama i do 10.000KM (po psu) smanjili bi problem napustenih pasa, ako ne i u potpunosti eliminisali problem. A sve to jednom velikom globalnom akcijom.

A sta je jos dobro proizislo iz ovoga:

Prvo: trosak sterilizacije i cipiranja bi pao na vlasnika

Drugo: za neposlusne vlasnike bi slijedila kazna, i od naplate kazne bi se mogli graditi azili, sanirati stete,  a ujedno i adekvatno brinuti o napustenim zivotinjama (o njihovom mentalnom i fizickom zdravlju), a time i o sigurnosti ljudi.

Treće: Kada bi u potpunosti eliminisali prenos pasa iz seoskih u gradske sredine, broj pasa bi opao na minimum.

Cetvrto: pravo na razmnozavanje pasa bi imali samo licencirana udruzenja koja bi se time bavila i imala obavezu prijavljivanja legala i njihovog stanja, odgovarajucim veterinarskim stanicama. Koji bi poceli graditi centralni registar.

Peto: Cak u ovom trenutku nema potrebe za registrom, dovoljno je poslati inspekciju sa citacem bar kodova, i veterinarom koji bi ustanovio da li je dati pas sterilisan. Ukoliko je sve uredno, evidentirati slucaj u karton psa ili pasos, ukoliko pas nije obradjen, na osnovu licne identifikacije (LK), a ovlastenja ima inspektor, ispisati kaznu na licu mjesta. Dovođenje i ostavljaje pasa bi prijavljivali terenski policajci i prijavljivali slucajeve dovozenja novih legala MUPu, nakon cega bi prestupnike oni sankcionisali.

I za godinu dana.. naš problem je rijesen, a kapi neduzne krvi nebi bilo proliveno :)