PREKID ODNOSA BiH SA SRBIJOM

MATICA BOSANSKA - POKRET ZA (R)BIH

/ #1 NOTA UPOZORENJA

2016-01-05 17:13

Nota upozorenja
PREDSJEDNISTVU BiH I VLADI REPUBLIKE SRBIJE !!!
PREKID ODNOSA BiH SA REPUBLIKOM SRBIJOM


Mi, gradjani BiH,
nevladine organizacije, gradjanska udruzenja,
neovisni intelektualci, prosvjetni radnici,
blogeri i studenti:


ZAHTJEVAMO OD PREDSJEDNISTVA BIH DA POD HITNO UPUTI NOTU UPOZORENJA REPUBLICI SRBIJI
U POVODU NAJAVE DA CE NJENA VLADA KOLEKTIVNO UCESTVOVATI U PROSLAVI 9. JANUARA, DANA POCETKA GENOCIDA U REPUBLICI BIH, KOJI CE SE I PORED UPOZORENJA USTAVNOG SUDA BIH U OVOM ENTITETU I DALJE PROSLAVLJATI KAO DAN REPUBLIKE SRPSKE !?

Smatramo da bi takav cin Republike Srbije bio krajnje neodgovoran, diplomatski nepromisljen i kontraproduktivan na njenom putu evropskih integracija, aktuelnih procesa prevazilazenja postojecih problema i uspostavljanja dobrih medjudrzavnih odnosa izmedju ove dvije Zemlje - Srbije i Bosne i Hercegovine.

STOGA INSISTIRAMO, na Vladu Republike Srbije da se javno ogradi i distancira od onih koji uz upotrebu sile,zveckanjem oruzja, pretnjama Rusijom i Srbijom stoje na puti tih integracija i procesa.

Ucesce Vlade Republike Srbije u proslavi 9. januara, u suprotnosti bi bilo i sa osnovnim nacelima Daytonskog mirovnog sporazuma, te prema tome i sa intencijama Medjunarodne Zajednice da se na Balkanu konacno uspostavi stabilan mir, te bi Vlada Republike Srbije, pored diplomatske nepromisljenosti, takvim cinom bila suodgovorna za prekid takvih intencija i bila bi najveci krivac za narusavanje procesa stabilnosti i mira u Regiji.

Obzirom da najveca opasnost po mir i stabilnost na Balkana upravo dolazi iz Republike Srpske, ciji razjulareni lideri podpomognuti podrskom i obecanjima iz Republike Srbije ne postuju ni odluke najvisih drzavnih organa i institucija kao sto je Ustavni sud, Srbij bi na svom evropskom putu morala da se ogradi umjesto sto daje podrsku takvoj vrsti terorizma u BiH.

U protivnom, mi potpisnici ove Peticije insistiramo kod Predsednistva BiH da pokrene postupak na prekidu medjudrzavnih odnosa sa Republikom Srbijom.


( Matica Bosanska )