Zahtjev za poništenje zabrane rada predškolskih ustanova Zeničko-dobojskog kantona

Komentari

#2415

Potpisujem zato sto ne smatram relevantnim odluku o zatvaranju predskolskih ustanova koje su zadovoljile sve epidemioloske mjere i pokazale zavidan stepen strucnosti u svom radu u doba pandemije i ne vidim razlog kojim roditelje ostavljate na milost i nemilost svojih poslodavaca.

Belmin Gračić (Zenica, )

#2417

Smatram da rad predskolskih ustanova u ovom periodu nije sporan iz vise razloga: *Prije svega u protekloj godini,u vrticu gdje radim,nijedno dijete nije bilo pozitivno,
*Sve smjernice Instituta za zdravlje i sigurnost hrane se postuju od strane zaposlenika vrtica i roditelja,
*Odrzavanje higijene je na prvom mjestu i na visokom nivou.
Prethodno navedeno ukazuje na odrzavanje kontrole virusa na zadovoljavajucem nivou, stoga zdravlje najmladjih nije ugrozeno sto je najvaznije u ovoj prici.
Druga strana price su roditelji koji su zaposleni,a nemaju kod koga da ostave djecu na cuvanje.Isti su prisiljeni da idu na bolovanje ili godisnji odmor,sto dovodi do manjka radnika u mnogim firmama te moze da dovede do smanjenja produktivnosti rada.
Treca strana ove price su zaposlenici predskolskih ustanova koji su ostali bez posla,odnosno bez prihoda za zivot.Ovo se odnosi na zaposlenike privatnih ustanova koji se finansiraju iskljucivo od uplata roditelja za boravak djece u vrticu.
Nema djece u vrticu-nema uplata od strane roditelja-nema plata zaposlenicima-neplacene rezije-smanjen kvalitet zivota-stres kod navedenih u ovom lancu
Cetvrta,ali ne manja vazna strana price je psiholoski uticaj koji ova situacija ostavlja na sve ukljucene u ovu situaciju:
*djeca prije svega koja mijenjaju rutinu i okolinu,jer roditelji ostavljaju djecu "kome stignu",ko je slobodan taj dan u siroj porodici ili komsiluku brine se o djeci.Same promjene u okolini nepovoljno djeluju na psihicko stanje djece,osjecaju se nesigurno i nezasticeno sto moze dovesti do razvoja straha i nepovjerenja u okolinu,te uticati na kasniji razvoj i funkcionirenje djeteta,pogotovo kad su djeca s teskocama u pitanju. Da li bi neko razumio da pisem o vaznosti svakodnevnog odgojno-obrazovnog rada s djecom i posljedicama koji u ovom slucaju izostaje???
*Roditelji koji ostave djecu nekom kome inace ne ostavljaju djecu i odlaze na posao,koji nece sigurno obavljati kvalitetno jer su pod stresom,sto moze dovesti do cinjenja gresaka i uticaj na funcioniranje firme.
*Roditelji koji nemaju kome ostaviti djecu pa su prisiljeni biti na bolovanju ili godisnjem odmoru,u najgorem slucaju ti roditelji ostaju bez posla jer poslodavac nema razumjevanje za ovakve situacije i ne zeli da placa radnika koji nije na poslu nego se kuci brine o svom djetetu.
*Osobe koje su prisiljene da cuvaju djecu zaposlenih roditelja,najcesce nane i dede,su izlozene u ovoj situaciji velikom rizikom,pogotovo jer spadaju u rizicnu skupinu.
*Direktori i ostali zaposlenici predskolskih ustanova.Izuzetan stres dozivljavaju direktori i Osnivaci PU jer racuni jos uvijek stizu,kirije,plate radnicima....A odakle ih isplatiti???Pomoc vlade???Na to se bas ne smiju osloniti.Taj osjecaj bespomocnosti,straha,neizvjesnosti,"ostavljenosti" ce sigurno ostaviti psihofizicke posljedice na zdravlje svih onih koji ovise o radu vrtica.
Kako cemo na kraju sanirati ucinjenu stetu??Moze li uopste sanirati nastala steta???

Alisa Alic Kobilica (Zenica, )

#2434

Nema smisla da sve ostalo radi a, vrtiće zatvarate.

Šemsa Šenderović Oparić (Tešanj, )

#2458

U radnom smo odnosu, vrtić je neophodan

Seka Djedović (Tešanj, )

#2484

Nema nikakve logike ni osnove da sve radi a predskolske ustanove ne rade. Ko ce spasit roditelje od otkaza i nikakvih primanja nako što ostanu kod kuće sa djecom.

Jasmin Mehić (Žepče, )

#2492

Smatram da djeca u vrtućima nisu ugrožena,naprotiv,bez vrtića nemaju neophodnu socijalizaciju.

Sala Admir Gibic (Tešanj, )

#2510

Je roditeljima i djeci neophodan rad vrtića!

Almedina Škiljo (Doboj Jug, )

#2512

Nije normalno da je sve zivo otvoreno, kafane, butici, barovi, a vrtic zatvoren.

Emina Redžić (Zenica, )

#2534

Potposujem zato što smo zaposleni i suprug i ja, a roditelji su nam u poznim godinama i spadaju u rizičnu skupinu koja, u cilju zaštite svoga zdravlja, ne bi trebalo da čuva djecu i dolazi svakodnevno u kontakt sa djecom i nama koji ih dovodimo. Nelogično je da rade igraonice, kafići, kladionice i svi ostali ugostiteljski objekti, koji nisu neophodni, a zatvaraju se vrtići, koji su preko potrebni zaposlenim roditeljima.

Sandra Muračević (Zenica, )

#2537

Zivot mora ici dalje... Roditelji moraju raditi... Ako moze sve ostalo raditi zasto ne i ovo uz naravno sve mjere predostroznosti...

Malik Secerovic (Visoko, )

#2540

Potpisujem se za rad predškolskih ustanova

Marijana Džambo (Žepče, )

#2541

Potpisujem ovo jer nisi iznijeli rijesenje za probleme koje su stvorili roditeljima koji nemaju gdje djecu ostaviti tokom radnog vremena

Muhamed Sivro (Zenica, )

#2549

Ova odluka nije racionalno osmišnjena, zatvaranjem vrtića roditelji ostaju bez alternative, da bi dijete bilo kuci roditelj je prisiljen da dadne otkaz. Nisu svi roditelji u mogucnosti otvoriti bolovanje jer realno nismo svi u javnom sektoru, poslodavac neće tolerisati bolovanje i odsustvo s poslo.

Azemina Maslo-Sivro (Zenica, )

#2554

Odluka nema veze sa zdravim razumom

Amer Beganović (Zenica, )

#2555

Ne zelim dijete ostavljati kod visokorizicne skupine

Adna Smajic (Zenica, )

#2559

Zato sto sve odluke u nas joj drzavi su nepotpune, ako zatvorite vrtice a roditelji rade, gdje djecu?

Ajla Krujezi (Visoko, )

#2571

Nemam mogucnosti da ostavljam dijete negdje drugo nego u vrticu.

Elmin Saric (Zenica, )

#2583

Zelim da moja kcerka ide u vrtic jer je tamo najsigurnija

Armin Hinović (Zenica, )

#2592

Potpisujem zato što se ne slažem sa kretenskim odlukama uhljeba i polupismenih idiota koje je stranka postavila na njihove pozicije. To su ljudi koji dana nisu nigdje radili, ako izuzmemo poslove uvlacenja u g..... svojih stranackih sefova. Gospodo neko mara i raditi, a i djeca bi trebala ici u skolu da na kraju ne moraju da zive kao vi vireci iz sefovih g....a, nego od svog znanja i rada.

Naris Kovačević (Zenica, )

#2593

Prosto nema smisla da sve drugo radi a vrtići nem

Medina Šehaganović (Zenica, )

#2596

Radim kod privatnika, nema bolovanja. Da sam imala drugo opciju osim vrtica iskoristila bih je. A vi svoje fotelje grijete i vjerovatno imate rijesenje za svoju sijecu,unucad...

Ines Graco (Maglaj, )

#2598

Nije uredu i nije logicno

Almir Hasanbasic (Tesanj, )

#2600

Nije uredu da kafici,kladionice i tržni centri rade gdje se ne poštuju mjere ama baš nikako
a vrtići koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera i to je dalo do sada efekta
nažalost ne rade
Zatvorite kafice i kladionice
pojačajte mjere,neka policija radi svoj posao u pola kao prošle godine u ovo vrijeme i bit ce efekta

Eldina Mešković (Zenica, )Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...