POZIV NA ZAJEDNICKU AKCIJU NVO I FACEBOOK GRUPA PO PITANJU SUTORINE

U IME INICIJATIVE ZA POVRAT SUTORINE

/ #24 U CEMU JE SUSTINA PROBLEMA I STA JE RJESENJE!?

2015-02-17 16:48

Po pitanju granica izmedju drzava koje su nastale raspadom Jugoslavije pa i onih izmedju Crne Gore i BiH Badinterova medjunarodna komisija ( koja je nadlezna za to pitanje ) ima tri znacajna stava

( napominjem, stavovi komisije imaju snagu medjunarodnog prava i njihovo postivanje i primjena je obavezna za sve ):

1/ da se drzave u sporu ( u ovom slucaju Crna Gora i BiH ) imaju pravo medjusobno dogovoriti i na miran nacin pronaci rjesenja na obostrano zadovoljstvo.

2/ formalno - pravnim granicama izmedju dvije drzave smatraju se administrativne granice bivsih republika u vrijeme ostvarivanja njihove nezavisnosti i

3/ ukoliko drzave u sporu nisu u stanju da na miran i dogovoran nacin pronadju zadovoljavajuce rjesenje onda je po ovom pitanju nadlezan Medjunarodni Sud u Hagu koji bi na osnovu raspolozivih historijskih i pravnih fakata donijeo konacnu presudu.

Dakle, u ovom konkretnom slucaju najlogicnije je poci od davanja odgovora na pitanje broj 2 - KOJE SE TO GRANICE IZMEDJU BH I CRNE GORE MOGU SMATRATI KAO ADMINISTRATIVNIE U VRIJEME STICANJA DRZAVNE SAMOSTALNOSTI I NA KOJOJ STRANI GRANICE JE U TO VRIJEME BILA SUTORINA !?

Za razliku od Crne Gore, BH ima historijske i legalno-pravne dokaze ( u ZAKLJUCCIMA BERLINSKOG KONDRESA 1878, AVNOJA 1943, i ZAVNOBIHA 1943 ) DA SUTORINA PRIPADA BiH. Za razliku od Bosne i Hercegovine Crna Gora nema ni jedan dokaz da Sutorina pripada njoj, ali ju je zahvaljujuci nekim politickim mahinacijama bivsih jugoslovenskih mocnika Crna Gora prisvojila i danas jos uvijek smatra da pripada njoj.

Bijesna, u nedostatku bilo kakvih dokaza da Sutorina zaista pripada njoj, Crna Gora je zaprijetila BH povlacenjem svog ambasadora, uskracivanjem davanja podrske Bosni i Hercegovini prilikom njenog ukljucivanja u Evropsku zajednicu, pa cak i ( kojeg li paradoksa ) "prekidom tradicionalno dobrih medjususjedskih odnosa" ( kao da smo mi zaboravili da je Crna Gora 1992/95. godine bila jedan od agresora na BiH. U tome joj pomazu i pojedini BH lideri, kao sto je sef BH diplomatije Zlatko Lagumdzija koji sve one koji ne djele njegovo misljenje naziva drzavnim neprijateljima" i " "laznim patriotama koji na ovaj nacin kupuju jeftino politicke poene" !?

Ja bih postvio samo jedno pitanje rukovodstvu Crne Gore i sefu BH nediplomatije: a zasto toliki bijes i opiranje da o ovom slucaju izrekne i konacnu presudu donese Medjunarodni sud u Hagu ( ako su vec toliko ubjedjeni u sopstvene argumente i adute koje navodno imaju u rukama !?

Zato "Akademska i gradjanska inicijativa za povrat Sutorine" insistira da o ovom pitanju svoj sud kaze medjunarodni sud a ne BH lideri kojima odavno ne moze vjerovati, a mnoge cinjenice ukazuju da se radi o novim izdajama i politickim podvalama prije svega od strane BiH rukovodstva kome se pridruzio i Predsjednik Kluba 99.

Eto zato treba podrzati ovaj zahtjev AKADEMSKE I GRADJANSKE INICIJATIVE DA SE PREDMET PREDA MEDJUNARODNOM SUDU U HAGU, JER KASNO CE BITI NAKON GUBITKA OPTUZIVATI RAHMETLI ALIJU ILI KOMSIJU STO MU NIJE CRKLA KRAVA !?