STOP nasilju i zlostavljanju djece! Jer nas se tiče!


Gost

/ #270

2016-01-04 23:14

Zato što to osjećam kao subjektivnu odgovornost, kao moralnu obvezu. Jer, pozdravljam angaziranost već eksponiranih građanki i građana, a prije svega zbog ljudske potpore obitelji tragično preminulog Mahira, majci Alisi i očuhu Dubravku Lovrenoviću. Moralna je obveza osuditi nasilje nad djecom i zlostavljanje djece. Još je veće obveza praktično činiti da takvo i svako drugo zlo bude manje, da se onemogućuje. Podizanje razine svijesti o ovoj socio-patološkoj pojavi i problemima društvene izopačenosti maloljetničke populacije u miljeu "osnovne škole" je prevažno pitanje.

Smatram da ću kroz ovu solidarnost osobno doprinjeti kulturno-mentalnoj refkesiji i razvijanju sposobnosti pojedinca i društva u reagiranju na stanje i posljedice izazvane maloljetničkim, ali svakim drugim oblicima sociopatološkog divljanja, neovisno tko su počinitelji, maloljetnici ili punoljetne osobe.

Jednako tako zabrinjavaju i pojedini oblici i pojave instaliranog nasilja nad ljudskim pravima i slobodama, ali i u ime tih prava i sloboda, čija je pozadina i suština zamagljena iz nekih vrlo "važnih" razloga. Tu zamagljenu suštinu nasilja možemo nazvati odsustvom vladavine zakona i (ne)funkcioniranjem pravne države, nažalost.

Međutim, vraćam se konkretnom povodu.
Prevažno je stručno, upravno i institucionalno rješavanje ovoga pitanja (maloljetničke delikvencije) i ovoga tragičnog slučaja. Domicilno i svijetsko iskustvo nas uči, kako je razvoj svijesti o konkretnom problemu i vladavina zakona jedini put i način, kojim se  može pravilno upotrijebiti etika i prinuda pravnoga sustava.

Spojem razvoja svijesti građana i boljim pravnim uređenjem područja maloljetničke delikvencije (bolnih iskustava je previše) moguće je postići efekte kroz primjerenu prinudu pravnoga sustava i ojačati društvenu i zakonsku ulogu obiteljske i odgovornosti tijela državne vlasti u prevenciji maloljetničke delikvencije i oblika zlostavljanja djece.

Ništa nije manje važno takvo zakonsko i stručno tretiranje i svih istih ili sličnih slučajeva, kojih će, htjeli mi to ili ne biti i u budućnosti, na ovaj ili onaj način. Bitno je da narasta svijest o ovim, iznimno važnim pitanjima od esencijalnog značaja za budući normalan život u našoj državi Bosni i Hercegovini.

Zato dajem potporu ovoj inicijativi i ujedno čestitam svima na osjećaju za ljude u potrebi, čija se patnja pretvara u inspiraciju i osjećaj kod drugih građana, koji ne samo što izražavaju solidarnost prema tugujućoj obitelji i rodbini tragicno preminulog dječaka Mahira, već ispoljavaju i socijalni, humanistički i sigurnosni refleks za pozitivne promjene u društvu, kojima će, običnim ljudima približiti državu kroz vladavinu zakona i jednakopravnost svih građana pred zakonom.

Zato sam solidaran sa svima koji su potpisnici ove inicijative, jer želim bolje sutra za sve zajedno i svakoga ponaosob, za sve naše djevojčice i dječake, građanke i građane, za sve naše ljude, muškarce i žene.