STOP nasilju i zlostavljanju djece! Jer nas se tiče!


Gost

/ #339

2016-01-05 05:11

Krajnje je vrijeme da se stane sa maloljetničkim nasiljem u školama i na ulici. Potrebno je zaštititi djecu prvenstveno onu koja su primjernog ponašanja i učenja, jer oni očito predstavljaju mamac za agresivnu i neodgojenu djecu (sjetimo se Denisa Mrnjavca). Tada je bio alarm da se počne kontinuirano raditi edukativni proces sa roditeljima i prosvjetnim radnicima koji su najodgovorniji. Očekujem da će mediji uzeti odgovornost aktivnog izvještavanja i praćenja ovakvih događanja i uticati na društvo putem edukativnih sadržaja kroz svoje emisije da se ovakve situacije ne događaju.
Prosvjetni radnici bi trebali u startu prepoznati djecu koja su sklona ispadima i agresiji i uspostaviti saradnju sa njihovim roditeljima, psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, pa po potrebi i dječijim psihijatrima, kako bi se kroz timski rad preduprijedile nemile situacije. Najbitnije je preventivno djelovanje putem što češćih kontakata sa svim subjektima koje sam navela.
Takođe je bitna edukacija prosvjetnih radnika kroz seminare i druge oblike rada na prepoznavanju određene patologije kod djece, pa zašto ne reći i u porodici, jer je ona temelj odgoja.