Implementacija kataloga pitanja za test općeg znanja za gimnazije na području Tuzlanskog kantona

Na području Tuzlanskog kantona, od 2006. godine, maturanti su obavezni uraditi eksternu maturu kako bi završili srednju školu. Što se tiče gimnazija, eksterna matura sadrži test općeg znanja, odnosno integralni test.

Ovaj test obuhvata četverogodišnje izučavanje 18 predmeta o kojima su gimnazijalci učili tokom sve četiri godine. S obzirom na ovoliku obimnost gradiva i značaj uspjeha na eksternoj maturi gimnazijalcima se mora obezbijediti i konkretan materijal za učenje i spremanje eksterne mature.

Prema mišljenu srednjoškolaca i profesora, dosadašnji način spremanja za ovaj test je prezahtjevan jer, prema uputama Pedagoškog zavoda, učenici imaju određene cjelokupne oblasti koje trebaju učiti. Učenicima najveći problem predstavlja i to što nemaju konkretan materijal za učenje čiji će sadržaj zasigurno i jedino biti uključen u integralni test, osim testova od prethodnih godina. Međutim, ova pitanja služe samo kao orijentir a ne kao unaprijed određeno gradivo.


Vijeće učenika Gimnazija "Meša Selimović"    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Vijeće učenika Gimnazija "Meša Selimović" to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...