Implementacija kataloga pitanja za test općeg znanja za gimnazije na području Tuzlanskog kantona

Na području Tuzlanskog kantona, od 2006. godine, maturanti su obavezni uraditi eksternu maturu kako bi završili srednju školu. Što se tiče gimnazija, eksterna matura sadrži test općeg znanja, odnosno integralni test.

Ovaj test obuhvata četverogodišnje izučavanje 18 predmeta o kojima su gimnazijalci učili tokom sve četiri godine. S obzirom na ovoliku obimnost gradiva i značaj uspjeha na eksternoj maturi gimnazijalcima se mora obezbijediti i konkretan materijal za učenje i spremanje eksterne mature.

Prema mišljenu srednjoškolaca i profesora, dosadašnji način spremanja za ovaj test je prezahtjevan jer, prema uputama Pedagoškog zavoda, učenici imaju određene cjelokupne oblasti koje trebaju učiti. Učenicima najveći problem predstavlja i to što nemaju konkretan materijal za učenje čiji će sadržaj zasigurno i jedino biti uključen u integralni test, osim testova od prethodnih godina. Međutim, ova pitanja služe samo kao orijentir a ne kao unaprijed određeno gradivo.


Vijeće učenika Gimnazija "Meša Selimović"    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvatam da Vijeće učenika Gimnazija "Meša Selimović" može vidjeti sve podatke koje pružim na ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem saglasnost za obradu informacija koje pružam u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...