Krš je Krš

Građani Naselja Krš

Grada Trebinja

Bosne i Hercegovine/RS-e

Trebinje, datum 09.08.2014.god.

 

Mi, građani Trebinja, tačnije naselja Krš, polazeći od neotuđivog, demokratskog prava građana da se izjasne po svim pitanjima koja se tiču njihove egzistencije podnosimo Peticiju pod imenom ,,Krš je Krš.“

 

PETICIJA

 

Za izmjenu fizičkog, ekološkog stanja i izgleda našeg naselja, tražimo da se otklone svi nedostaci koji postoje i da se stvore životni uslovi po mjeri čovjeka.

Trenutno stanje i izgled našeg naselja, kvarta, mahale ne pružaju ni minimum tih uslova.

 

Ruševina ispunjene špricama

(slikano26.08.2014.god a više slika pogledajte na ovom linku:

)

Naprotiv, taj dio, a koji se u narodu popularno zove i Donja mahala je depo smeča, drogeraških špriceva i ambrozije.

Tu se nalaze ruševine kuća koje su ispunjene različitim otpadnim materijalom, smećem i kao takve one predstavljaju potencijalne izvori raznih zaraza.

(Nadležno je Odjeljenja za inspekcije i poslove komunalne policije –poljoprivredna inspekcija. Mjere uklanjanja i uništavanja korovske biljke ambrozije dužni su provoditi vlasnici, posjednici i korisnici zemljišta, ovlaštena lica za održavanje javnih saobraćajnica, ovlaštena lica za upravljanje javnim površinama, vodotocima, kanalima i zakupoprimci zemljišta (Odluka o obaveznom uklanjanju ambrozije Sl. glasnik opštine Trebinje, broj: 10/06).

 Taj dio je neprohodan, zarastao u žbunje i odatle se širi neugodan miris, smrad, a naročito ljeti.

Te razrušene kuće služe kao sastajališta drogeraša koji iza sebe ostavljaju šprice, kao dokaz njihovog prisustva, a na drugoj strani one mogu da posluže i da postanu izvor Hiv-a-Side-Aids.

Možete li zamisliti da dijete nađe te šprice i poreže se, šta bi se onda desilo?

Nadležne službe, čitaj gradske, se ograđuju po ovom pitanju i ako imaju urađen urbanistički i prostorni plan* za ovaj dio grada.

*(Nadležno je:Odjeljenja za prostorno uređenje)

Oni ga ne sprovode, već se pravdaju razlozima da nisu riješena pravno-imovinska pitanja i da nemaju finansisku potporu.

Što se tiče imovinsko-pravnih problema to pravna služba Grada Trebinja vjerovatno zna da uradi i u ovakvim situacijama.

Kad je u pitanju finasiranje, postavlja se pitanja:

,, Kako se finansiraju drugi objekti?“

Ako bi se i pravio prioritet onda bi Krš trebao da ima primarnu ulogu, pre svega to je ruglo grada, smetljište i izvor svih mogućih epidemija*.

*(U skladu sa članom 9. Zakona o komunalnoj policiji („Sl. glasnik RS“, broj: 28/13), komunalna policija vrši komunalno-inspekcijski nadzor nad primjenom propisa iz oblasti koje isključivo tretiraju pravilno korišćenje javnih površina, a što se tiče privatnih površina – imovine to je u ingerenciji rješavanja nadležnih sudova.)

 To je jedan od najstarijih dijelova grada, izgrađen je u turskom periodu, a i ranije.

Ako Trebinje želi da bude turistička Meka, onda ne može u centru grada, na najljepšem mjestu u gradu, postojati nakarada, ruglo i smetljište.

I ovaj dio grad je bio turistička atrakcija, posjećivali su ga turisti, ali ne brigom doveden je u stanje kakvom je sad.

Pored toga u tom djelu grada nije riješena ni kanalizacija na najbolji način.

Isto tako u djelu Krša koji je povezan sa Sunčanim brijegom otvoren je javni put koji tu nikad nije ni postajao*.

*(Za priključak na lokalni put i za priključak na gradsku saobraćajnicu (ako nije sastavni dio magistralnog ili regionalnog puta) nadležno je Odjeljenje za urbanizam Grada Trebinja, a za priključak na magistralni i regionalni put nadležni su Javni putevi Republike Srpske.)

 To je odvajkada bio put samo za pješake.

 

  

                                                                                ,,Križanje"

Danas je to saobračajnica koja prolazi uskim putem između kuća, a koje ta vozila oštećuju.

Takav put nije prigodan za saobraćaj motornih vozila, pre svega uzak je i onemogućeno je križanje vozila.

Opasan je za vozače jer je uzak i nepregledan.

Opasan je za stanare naselja, jer oni iz svojih kuča direktno izlaze na put.

Opasan je i za djecu koja svaki čas istrčavaju na ulicu i ne ostavljaju vremena ni prostora ni sebi, a i vozačima da reaguju.

Isto toliko prilikom obilnih kiša voda se slijeva s vrha Sunčanog brijega i kroz Krš se javlja kao bujica, rijeka, kojoj je otvoren put do samog centra grada i pri tome voda ulazi u avlije stanara.

Vrlo je siptomatično da gradski čistači kad čiste gradske ulice dođu do Doma mladih i tu je kraj.

Uz Sunčanu ulicu ne idu, nečiste je ili ne smiju ili nemaju to u opisu posla ili to pripada nekom drugom gradu.

Isto tako prilikom asfaltiranja puta koji vodi sa Sunčanog brijega zaustavilo se na granici sa starim asfaltom ili bolje reći gdje je počinjao Krš.

Zaista čudno!

Prije nekoliko, tačnije, 23. 08. 2014., u organizaciji udruženja Centra za održivi razvoj i ekologiju CORIE povedena je akcija čišćenja grada od ambrozije, ali opet je Krš zaobiđen i zapostavljen kao da su svi alergični na njega, a ne na ambroziju!

Jeste, pitanja ovog naselja su kompleksna, ali to se stvorilo stalnim odlaganjima u riješvanju tog problema i nadgradnjom tih problema.

Jedan dio ovog naselja je potpuno zapostavljen od strane nadležnih institucija Grada Trebinja*.

*(Nadležna je Uprava Grada Trebinja)

 Svugdje u svim sredinama kad nešto ne funkcionira, koči, ne obezbjeđuje bitne uslove života to se mijenja ili ukida, traže se i pronalaze bolja i funkcionalnija rješenja, traže se optimalnije mogučnosti za bolji život građana ovog naselja, za ljepšim izgledom grada, sa približavanjem ovog naselja drugim naseljima Grada Trebinja.

Ništa nije vječno, a niti može biti, a ni zabetonirano, posebno ako je očigledno da je ta regula (ako postoji) smetnja nečemu ili pak mnogo čemu što je u interesu jednog naselja i građana koji u njemu žive.

Suština je u tome da se životni uslovi i bilo kakve regule u jednom gradu, naselju ako ne odgovaraju potrebama čovjeka, građanina treba da se mijenjaju i to nabolje.

Postojeće stanje ne treba da se uokviruje istim rješenjima, pravdanjima i ako se vidi da su ona postala smetnja za ukupni prosperitet ovog naselja pa i šire, samog grada!

Naprotiv, ovakav pristup postaje kočnica u procesu promjena i razvoju jedne sredine.

Posebno i u slučajevima kada nikakva produktivna reforma u bilo kom segmentu pa i u javnom i društvenom okviru u realnosti jednog naselja nije moguća bez transformacije takvog stanja i takvih regula, ako postoje.

Imajući u vidu naprijed navedene generalne napomene, a u interesu prije svega stanovnika ovog naselja, bez obzira na etničku ili religijsku pripadnost i političko opredeljenje, građani naselja Krš pokreću ovu peticiju sa osnovnim ciljem i zahtjevom da se ovi problemi riješe i da se stvori ekološka sredina življenja, kao i u drugim sredinama, naseljima ovog grada!

Osnova za pokretanje postupka za izmjenom izgleda naselja Krš nalazi u pravu građana da sa stajališta ukupnog interesa građana, koristeći temeljno građansko pravo i civilne metode borbe za te interese, traže da se pristupi sanaciji i izgradnji ovog naselja.

Iz navedenih razloga građani naselja Krš zahtijevaju od nadležnih organa Grada Trebinja da pokrenu postupak potrebnih izmjena i promjena regula ili bilo čega drugog što koči put koji vodi ka normalnom i funkcionalnom stvaranju jednog naselja, a nažalost to nije slučaj sada.

Građanima ovog naselja omogućiti jednak tretman, uslove življenja u svim sferama života kao i zaštitu njihovih prava da žive u sredinama gdje je normalan život bez svih ovih mana, nedostataka gore navedenih jer je to njihovo pravo po uobičajnim međunarodnim standardima.

 Zato građani Trebinja, naselja Krš traže od nadležnih institucija grada da učine slijedeće:

 1.Da se urbanizuje i primjeni prostorni plan izgradnje koji već postoji, a da se prvo sve te omeđine očiste kako bi se otklonili izvorišta mogućih zaraza.

 2.Isto tako taj projekt treba da prati i odgovarajuća kanalizacija

 3.Da se cesta, put, koji polazi od Hrupjela, kroz Sunčani brijeg i Krš zatvori kao neuslovan i opasan kako za građane naselja Krš, tako i za same vozače.

 Građani trebinjskog naselja                                             Autor Peticije

 Krš                                                                                        Faruk Tičić