Otvoreno pismo: ZASTO NE BRANITE ONE KOJI SU VAS BRANILI 1992/95.

 

Fb grupe: "ZAJEDNO" (https://www.facebook.com/groups/ZAJEDNODOPOBJEDE/ ),

"OPTUZUJEM"(https://www.facebook.com/groups/435448896483866/ )

"ZAHTJEV FRANCUSKOM PARLAMENTU ZA PRIZNAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI" (https://www.facebook.com/groups/nedzad50

NVO "DJECIJI POKRET ZA MIR, LJUBAV, PRIJATELJSTVO - DJECA SARAJEVA" (http://www.djecasarajeva.ba/)

 

Otvoreno pismo onom kome je naslovljeno i upuceno:

 

Ambassador BiH

Mrs. Jadranka Negodić

consularaffairs@bhembassy.org

Embassy of Bosnia and Herzegovina 

2109 E Street, 

NW Washington, D.C. 20037 USA 

 

 

Cijenjena Gospodjo Negodić, 

i drugi javni duznusnici drzave BiH, EU i Amerike kojima je ovo pismo naslovljeno i upouceno

Dvadesetak godina nakon sto je na  clanicu UN-a Bosnu i Hercegovinu 1992. godine izvrsena visestruka agresija, nismo li i danas svjedoci stalnih proganjanja i nepostenog odnosa prema zivim i mrtvim braniteljima ove Zemljie !? 

Zemlje agresori, ratni profiteri, huskasi, zlocinci i generali koji su odgovorni za smrt oko 200.000 Bosanaca i Hercegovaca, egzekuciju 8000 Bosnjaka i genocid u Srebrenici, 1.5 milion prognanih Bosanaca i Hercegovaca, stotine hiljada napastvovanih i obescascenih BH majki, zena i djece, kao i oni koji su svojim velikoimperijalistickim politikama stajali iza takvih zlocina se svakodnevno oslobadaju krivice i svake odgovornosti dok mnoge znane i neznane patriote  sto pod laznim i nikad ne dokazanim optuzenicama ( kojima pravi krivci zele oprati vlastite krvave ruke ) danas came po svjetskim kazamatima a drzava BiH za koju su bili spremni  zivot dati ne vodi nikakvu brigu o njihovoj sudbini. 

Almaz Nezirovic iz Dervente je jedan od onih koji su se u najranijim danima agresije stavili u odbranu BiH suvereniteta, a danas se optuzuje  da je kao strazar u ratnom pritvoru "Rabic" kod Dervente isamarao nekoliko srpskih civila  sto nije u skladu sa medjunarodnim normama ponasanja.  I mada  takve optuzbe nikada nisu dokazane u sudskom procesu uz uobicajeno suocavanje tuzitelja i tuzenog, Almaz Nezirovic i danas kao hranilac familije neopravdano dugo u celiji ceka na konacnu sudsku prsudu Suda u Roanoke Virginija. 

Paradoksalno je sto su ovakve optuzbe protiv Almaza Nezirovica podigli  srpski odmetnici samoproklamovane SAO "Cardak" kod Dervente ( Risto Stolic, dr. Zeljko Stajcic, Milos Asentic, Ilija Maksimovic...)  koji su 19.04.1992. ispred Sumske uprave u Derventi ubili ĆESIĆ ISMETA, civila iz Polja, LEKU IVANA, civila iz Dervente, PASJEČNIK JAROSLAVA civila iz Polja i TOMAŠEVIĆ ŽELJKA civila iz Dervente, za sto nikada nisu odgovarali, dok Almaz Nezirovic koji ih je onemogucavao da iste metode  primjenjene u Derventi, Bijeljini, Visegradu, Prijedoru, Visegradu, Zepi, Srebrenici,.. i dalje u Bosni primjenjuju jos i danas ceka na milost americkog suda u Roanoke Virginija da o svemu konacno kaze svoj sud.

O ratnim zlocinima Almazovih tuzitelja postoje nepobitni dokazi, (video zapisi,  i snimljene izjave svjedoka protiv Almazovih tuzitelja snimljene jos daleke  1992. godine kada tuzba protiv Almaza jos nije bila ni podignuta.

U danasnjem Svijetu mozda jedan covjek i ne znaci mnogo. U Kuranu, svetoj knjizi muslimana je zapisano: "ako ubijes jednog covjeka isto je kao da si ubio Covjecanstvo. Ako spases jednog Covjeka isto je kao da si spasio i citavo Covjecanstvo" a Almaz je mnoge od nas i od njih spasio nabavljajuci im lijekove, vodu, cigarete,  a kroz razmjene neke od njih i uspjesno spojio sa njihovim familijama. Zato i apelujemo na Vas da kao javni duznosnik iskoristite svoje nadleznosti i oslobodite Covjecanstvo u Bosni i nasim dzelatima zarobljeno. 

Pomozite da se ovaj sudski proces, uz obavezno suocavanje svjedoka, tuzitelja i tuzenog ( sto do danas nikada nije ucinjeno ) privede kraju a Almaz Nezirovic oslobodi neutemeljenih optuzbi i vrati svojoj porodici koja ga u ovom tudjem svijetu neizmjerno treba.

Ovakav zahtjev temeljimo na cinjenici da se Almazovi tuzitelji nikada nisu pojavili na sudu u Roanoke VA kako bi se direktno suocili sa optuzenim Nezirovicem a ovdje u Americi postoje svjedoci koji su vec svjedocili o  ratnim zlocinima Almazovih tuzitelja.

Ujedno predlazemo da koristeci se svim raspolozivim sredstvima  insistirate na pokretanju pitanja odgovornosti za pocinjene ratne zlocine protiv Almazovih tuzitelja ( bivseg policajca, samoproklamovanog srpskog vojvode Riste Stolica, dr. Zeljka Stajcica, Milosa Asentica, Ilije Maksimovica,.. )  koji su 19.04.1992. ispred Sumske uprave u Derventi ubili ĆESIĆ ISMETA, LEKU IVANA, PASJEČNIK JAROSLAVA i TOMAŠEVIĆ ŽELJKA civile iz Dervente. 

Zato vam se obracamo ovim pismom da u ime univerzalne ljudske Pravde insistirate na ubrzavanju i donosenju pravicne presude po ovoj optuzbi, ako ne u Americi a ono u nekom od sudova Federacije BiH.  

Skinite mu okove kojim mu je agresor  noge sputao i na taj nacin  osporio  univerzalno ljudsko pravo na slobodu koja nam je svima od kreatora data a Almazu Covjeku, od necovjka oduzeta.


Ovdje se cijenjena gospodjo Negodic radi o zamjeni teza, uzroka i poslijedica, agresora i branilaca:


-
ALMAZ NEZIROVIC I MI BOSANCI I HERCEGOVCI   NIKOGA NISMO NAPADALI,  CAK NI SOPSTVENE NEPRIJATELJE!? MI SMO SE SAMO  BRANILI NA SOPSTVENOM KUCNOM PRAGU, PONAJCESCE GOLIM RUKAMA I TO JE NASA JEDINA KRIVICA.

Zar je bosanski patriota Almaz  kriv sto se u Biblijskoj prici o Davidu i Golijatu branio prackom u vrijeme kada je citav Svijet,  umjesto da mu pomogne, okretao glavu, zatvarao oci i uspostavio embargo na isporuku oruzja bosanskim Almazima i na taj nacin im uskratio pravo da se  brane  na bilo koji drugi nacin osim upravo golim rukama.  A to je ono sto je Almaz cinio  a da pri tome nikoga nije ubio, cak ni sopstvene tuzitelje.  Zato bi trebali da mu budu zahvalni.


Pa o kome mi to i o cijim  zlocinima  onda pricamo !? 

Sta je tu u suprotnosti sa ljudskim pravom na samoodbranu, svjetskim rezolucijama i Poveljom Ujedinjenih Nacija, ako  upravo nije samo dejelovanje Medjunarodne Zajednice u odnosu prema jednoj suverenoj clanici UN-a i Almazu Nezirovicu:


1/ MEDJUNARODNA ZAJEDNICA, 1992/95. GODINE NIJE ZASTITILA OVU SUVERENU DRZAVU OD SRBIJANSKO-CRNOGORSKOG AGRESORA!?2/ USPOSTAVLJANJEM EMBARGA NA ISPORUKU ORUZJA BOSANSKIM BRANIOCIMA MEDJUNARODNA ZAJEDNICA JE USKRATILA PRAVO DA SE BRANE U SITUACIJI KADA TO VEC NIJE BILA SPREMNA  SAMA DA UCINI!? O tragicnim poslijedicama takve svjetske politike i Medjunarodne zajednice prema BiH ponajbolje govori genocid u (tzv) zasticenoj zoni Srebrenici u kojoj je srbijansko-crnogorski agresor,  u periodu od samo tri dana ( 12 do 14 jula 1995. godine ) streljao preko 8000 bosanskih muslimana, a na temeljima tog genocida, uz saglasnost i podrsku Medjunarodne zajednice  na teritoriji suverene bosanske drzave formirao  svoju malignu (tzv) Republiku srpsku, cime se takodje  kaznjava zrtva a nagradjuje agresor, sto je bez presedana u Svjetskoj istoriji ratova i pravosudja!? ZAR JE,  U TAKVOM SVJETSKOM KONTEKSTU  MOGUCE I MORALNO GOVORITI O NEPOSTENOJ ODBRANI BOSANSKIH ALMAZA,  POSTENIM IZDAJAMA MEDJUNARODNE ZAJEDNICE I OPRAVDANOJ AGRESIJI SRBIJANSKO-CRNOGORSKOG OKUPATORA VODJENOG HASKIM ZATVORENICIMA RADOVANOM KARADZICEM,  RATKOM MLADICEM I ( KOJEG LI PARADOKSA ) UPRAVO PUSTENIM NA SLOBODU VOJISLAVOM SESELJOM!?Sasvim je sigurno da oslobadjajucom presudom Almaza Nezirovica Sud u Roanoke Va ili u BiH nece ispraviti sve greske koje je Medjunarodna Zajednica u periodu 1992/95. ucinila  Bosni  niti ce oslobadjanjem optuzbi Almaza Nezirovica osloboditi Medjunarodnu Zajednicu od istorijske krivice za ono  sto nije ucinila u Bosni ( a bila je duzna da u skladu sa sopstvenim poveljama ucini ),  ali bi vi, gospodjo Negodic, kao i drugi javni duznosnici i sud u Roanoke Virginija (kao institucija pravosudja) u mnogome mogli pomogli Medjunarodnoj Zajednici da se brze transformise i bude efikasnija u buducim svjetskim sukobima kako se Bosanska tragedija ne bi ponovila na nekom drugom mjestu, pod nekim drugim nazivom i sa jos tragicnijim poslijedicama od onih u  Srebrenici !?


ZATO,  GOSPODO i GOSPODJE JAVNI DUZNOSNICI, OSLOBODITE COVJECANSTVO U BOSNI ZATOCENO!

OSLOBODITE COVJEKA ZAROBLJENOG U NASIM DZELATIMA  PRIJE NEGO STO I POSLIJEDNJI ALMAZ MEDJU NAMA NE UMRE SKRHAN VLASTITIM SUMNJAMA U ISTINU I UNIVERZALNU SVJETSKU PRAVDU! 


Pomozite Almazu Covjeku, prije nego sto i sam  ( vlastitim zivotom sveden na mjeru najnize zivotinjske vrste ) ne postane zvijer kojoj su uskratili pravo na prirodni habitat,  a zatim su mu i ljudsko dostojanstvo stavili pod sumnju  u Zemlji svjetske demokratije gdje je u zamjenu za nikada ne prezaljenu staru domovinu  pokusao da pronadje novu za vlastitu djecu i unuke.

Prikratite mu muke, gospodo pravednici. Ublazite mu bol i ne ranjavajte mu vise  odavno ranjenu dusu prognanicku.


ZAR VAS OVA STRADANJA BOSANSKOG NARODA  VEC ODAVNO NE PODSJECAJU  NA PROTJERANI BIBLIJSKI NAROD I NE UPUCUJU LI VAS ONA NA SLABOSTI I NEMOC SVJETSKE ZAJEDNICE DA SE SUPROSTAVI I ZASTITI  OD STALNO NARASTAJUCE OPASNOSTI SVJETSKOG FASIZMA I KO CE TO SUTRA, U OVOM  NESAVRSENOM COVJEKOVOM SVIJETU KOJI JE PREMA SAMOM COVJEKU PONAJVISE NEPRAVEDAN ( U KOME JE TEZE DOKAZATI ISTINU NEGO NEISTINU ) BRANITI COVJECANSTVO, BOSNU, AMERIKU I  SLOBODNI SVIJET KADA VISE NE BUDE ALMAZA  MEDJU NAMA, NI U BOSNI NI U SVIJETU!? 

Da nas 1992. godine od danasnjih Almazovih tuzitelja nisu branili ljudi  kao sto je Almaz zrtvujuci vlastite zivote,  mi danas nebi bili u stanju govoriti  ili  traziti pomoc kao sto to 1992. godine u Derventi nisu bile u stanju ni zrtve danasnjih Almazovih tuzitelja.Kakav je to onda zlocin i protiv koga pocinio Almaz Nezirovic osim sto se 1992. godine nije koristio metodama svojih tuzitelja  koje su oni primjenili u Srebrenici i sirom Bosne!? 

Cinjenica da Almazovi tuzitelji danas mogu  da govore, ponajbolje dokazuje da su  za razliku od onih 8000 srebrenicana, prezivjeli sva  "Almazova zlostavljanja"  na Rabicu gdje su oni i njihovi strazari  dijelili istu sudbinu, ista agresorska granatiranja, isti zatvorski prostor i jeli istu hranu koja je bila i redovnija i obimnija  nego  u Srpskim logorima smrti, Omarskoj, Manjaci, Trnopolju, Keratermi,.. Almazovi tuzitelji i danas mogu da govore, za razliku od stotine hiljada obescascenih bosanskih majki  i onih koji ce u masovnim grobnicama vjecno cutati skrivajuci istinu o svojim dzelatima i njihovim zlocinima.  To je razlog zasto bi i Almaza ovim insinuiranim sudskim procesom trebalo zauvijek ucutkati.


Almaz Nezirovic nije samo branio sebe, vas i nas, on nas danas s punim pravom i optuzuje i govori u ime onih koji ne mogu da govore.

Zato, postovana gospodjo Negodic i ostali javni duznosnici,  zapitajte se  DA LI ALMAZ NEZIROVIC DANAS IMA PORODICU,  KAKO I OD CEGA ONI DANAS ZIVE!? MI CEMO VAM  RECI: ZIVE MNOGO GORE NEGO U RATU KADA JE ALMAZ VODIO BRIGU O VAMA I NASIM PORODICAMA A DANAS JE ZABORAVLJEN OD SVIH !?

Zato,  pomozite da zaustavimo ovo beskrajno ubijanje Covjevanstva zapoceto u Bosni 1992. godine, koje se 20 godina kasnije nastavlja u Palstini i sirom svijeta izmedju ostalog i ovakvim insceniranim sudskim procesima usmjerenim protiv onih koji mnogo znaju i koji se otvoreno suprostavljaju fasizmu, neo-nacizmu i politici sile.

Oslobodite Covjeka Almaza zarobljenog u nasim dzelatima! 

Ne kaznjavajte zrtvu ni njene  djelate, jer nam je  i jednim i drugima  neko treci takve uloge dodjelio i mimo nase volje.

Mi smo vec isuvise kaznjeni ulogama i ovim ruznim imenima koja su nam dali oni isti koji i danas smisljaju neke nove zavjere protiv Covjecanstva, izmisljaju neke nove Srebrenice, Palestine i jos strasnije genocide od onog u Bosni.  Lako cete ih prepoznati u Zemlji Bosni gdje od gladi za pravdom i zedji za istinom umire Covjecanstvo. To su oni isti, nevidljivi i nedokucivi gospodari svjetova,  sto se skrivaju iza ovakvih sudova i sudskih procesa,  kupuju i placaju sudije, advokate i svjedoke,  njihove avionske karte i hotelske sobe,  kako bi u sudnicama sirim Svijeta ratovali za njihove sitnosopstvenicke interese!? 


Dame i gospodo, da li jos uvijek vjerujete da iza ovakvih sudskih procesa  koji se na stetu Covjecanstva vode sirom Svijeta  (u  kojima se oslobadaju krivice kraljevi a optuzuju pijuni ) ne stoji neka visa svjetska politika?  To su procesi  u kojima mi Almazi  nemamo sanse i mozemo biti  samo zrtve!?

Ukoliko je Almaz Nezirovic kriv, onda smo i mi  svi, 1.5 milion prognanika iz Bosne krivi sto smo sa svojih vjekovnih ognjista protjerani !?

U ovoj Svjetskoj sudionici, samo vi gospodo javni duznosnici  imate  pravo i moc da odlucujete o sudbini jednog Almaza i svakog od nas, i da Svjetskoj zajednici, bivsim, sadasnjim i buducim agresorima porucite i u nase i vase ime da u buduce  tako vise nece moci ici! 


I mada od vas gospodjo Negodic i drugi drzavni duznosnici BiH ne trazimo nista vise nego da iskazete svoje interesovanje za ovaj sudski proces  i da insistirate na donosenju pravicne sudske presude na nacin uobicajen u civilizovanom svijetu, mi, potpisnici ove Peticije (  1.5 milion prognanih, 200.000 ubijenih, 8000 u Srebrenici streljanih, stotine hiljada napastvovanih i obescascenih bosanskih majki, zena i djece, 4124 clanova NGO "DJECIJI POKRET MIRA, LJUBAVI I PRIJATELJSTVA - DJECA SARAJEVA" http://djecasarajeva.ba/

- 410 potpisnika Peticije: "ZAHTJEV ZA OSLOBADJANJE - FREE ALMAZ NEZIROVIC" http://www.peticije24.com/zahtjev_za_oslobadjanje_bosanskog_patriote_almaza_nezirovica

 - 227 clanova facebook  grupe "OPTUZUJEM"https://www.facebook.com/groups/435448896483866/

- 4817 clanova facebook grupe "ZAJEDNO"https://www.facebook.com/groups/ZAJEDNODOPOBJEDE/

- 11.504 clanova fb  ANTIDAYTON GROUP"https://www.facebook.com/groups/376296449089557/

- 16,446 clanova facebok grupe: ZAHTJEV FRANCUSKOM PARLAMENTU ZA PRIZNAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI

https://www.facebook.com/groups/nedzad50/ )

cemo vam biti zahvalni.

 

Almaz Nezirovic se nalazi u pritvoru i mozete ga kontaktirati licno ili pismeno na adresi:

5885, West River Rd. Salem Va 24153 USA

 

U prilogu mozete vidjeti neke od dokumenata koje smo dostavili  Sudu u Roanoke Virginija:

1/ DOCUMENTS AND WITNESSES 1992.  Part 1 ( u kome stanovnici Cardaka kod Dervente govore o Almazovim tuziteljima),https://www.youtube.com/watch?v=_tDdjK_4PJc

2/ BOSANSKI PATRIOTI - POSLIJEDNJI POZDRAV u kome Almaz Nezirovic  govori na grobu poginulih suboraca ( jednog Srbina i jednog Hrvata )

https://www.youtube.com/watch?v=0QtFyRG20Kw

 

Pismo dostavljeno:

UN ICTY Sarajevo Field Office

Fra Andjela Zvizdovica 1 t.A

71000 Sarajevo 

Bosnia and Herzegovina

Tel: +387 (0)33 568 530

Fax: +387 (0)33 568 547

E-mail: sarajevo-outreach@un.org

 

- BAKIRU IZETBEGOVIC, predsjedavajucem Predsjednistva BiH,

https://www.facebook.com/pages/Bakir-Izetbegović/142839432423177?sk=info

 - ZIVKO BUDIMIR,  Predsjednik FBiH:

E-mail: info@predsjednikfbih.gov.ba'

Facebook:https://www.facebook.com/zivko.budimir

 - ZLATKO LAGUMDZIJA, Ministar vanjskih poslova Bih e-mail: info_mvpbih@mvp.gov.ba

Facebook:https://www.facebook.com/zlatko.lagumdzija/timeline

 - NEBOJSA RADMANOVIC, clan Predsjednistva BiHhttp://www.nebojsaradmanovic.com

 - ZELJKO KOMSIC, clan Predsjednistva BiH: info@zeljkokomsic.ba

 

- KERIM CELIK, Almazov advokat u BiH

Jadranska bb

Tel/fax 210-504, 061 145 849

e-mail: advokat.celik@gmail.com

www.advokatbih.com

 


Facebook Grupa "OPTUZUJEM"    Kontaktirajte autora peticije