PETICIJA ZA BESPLATNU PODJELU ZAŠTITNIH MASKI (FFP3) OSNOVCIMA I SREDNJOŠKOLCIMA PRILIKOM PROGLAŠENJA EPIZODE "UPOZORENJE"!

Svjesni problema sa kojim se građani Kantona Sarajevo i BiH svakodnevno suočavaju,  učenici/e Srednje medicinske škole Sarajevo odlučili su i ove godine pokrenuti peticiju o problemu zagađenosti zraka.

Analizirajući podake shvatili smo da je BiH prva u Evropi po zagađenosti zraka, a druga u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija nas je na to mjesto svrstala 2017. godine, gdje se navodi podatak da godišnje u BiH direktno od posljedica zagađenosti zraka umire 3500 ljudi.

Nažalost, naše vlasti ni ove godine nisu poduzele adekvatne mjere.

Ovi podaci su toliko alarmantni da mi učenici/ce Srednje medicinske škole Sarajevo želimo dati naš doprinos u podizanju svijesti  i zaštiti naših vršnjaka.  

Zagađeni zrak može značajno utjecati i na zdravlje djece. Studije su pokazale kako je zagađenje zraka snažno povezano za bolestima organa za disanje poput upale pluća, bronhitisa i astme. Dokazi  sugerišu da zagađeni zrak uzrokuje oksidacijski stres i zapaljenje malih disajnih puteva kod djece, što vodi pogoršanju  astme, hroničnog bronhitisa, opstrukciji disajnih puteva i smanjenoj razmjeni gasova. Sve je više dokaza kako zagađeni zrak ometa fizički i mentalni razvoj djeteta.

Zbog svega navedenog odlučili smo da od nadležnih vlasti tražimo da obezbjede dovoljan broj zaštitnih maski (FFP3)  za sve osnovce i srednjoškolce koje bi bile podjeljene kod  narednog proglašenja epizode “upozorenje”.

Na ovaj način bismo značajno  podignuli  svijest naših građana o ovom problemu, kao i preventivno zaštitili naše mlade. Ova mjera bi istakla važnost dosljedne provedbe "Plana interventnih mjera" i olakšala nadležnim vlastima provedbu istog.

Svjesni smo da se “mnogi”  prilikom  proglašenja epizoda  “upozorenja “ i “uzbune” ne pridržavaju "Plana interventnih mjera" i uputa nadležnih vlasti.

 

Unaprijed Vam se zahvaljujemo i nadamo se da ćete podržati našu PETICIJU.

 

S poštovanjem,

Sekcija CIVITAS