Rijeke su život: Potpiši peticiju za konačnu zakonsku zabranu malih hidroelektrana u BiH! ✍️

292511642_566717588521749_5397929155388655623_n.jpg

✅ NOVE MALE HIDROELEKTRANE (MHE) ZABRANJENE U CIJELOJ FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE! VRIJEME JE ZA NOVE KORAKE - USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O KONCESIJAMA FBIH/RS I ZABRANE IZGRADNJE MHE I U DRUGOM ENTITETU - REPUBLICI SRSPKOJ!

7. jula 2022. godine Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je konačni prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa zabranu izdavanja energetskih dozvola za nove mHE, odnosno praktično zabranu izgradnje ovih ekocidnih elektroenergetskih objekata.

✊  Mi nastavljamo potpisivanje ovu peticije kojom zahtijevamo i izmjene ostalih relevantnih zakona u FBiH, poput Zakona o koncesijama, kao i izglasavanje zabrane izgradnje novih mHE i u RS-u!

Tokom maja 2022. godine je prema Parlementu FBiH predato preko 56.000 potpisa ljudi širom BiH koji su godinama kroz razne peticije, građanske inicijative se borili i bore se protiv mHE. Uručeni su dopisi preko 100 udruženja koji godinama apeluju da se zabrane male hidrocentrale u BiH. 

Pridružite se jednoj od najvećih borbi našeg vremena - borbi za rijeke i živi svijet.

Jer Voda je Zakon!   #stopmhe #VodajeZakon #slobodarijekama #jaBiHdatecem #koalicijazazaštiturijekabih

VIDEO: VODA JE ZAKON!

119 izgrađenih malih hidroelektrana u BiH i još najmanje 300-ak u različitim fazama planiranja i izgradnje. Radi se o pošasti koja prijeti da praktično svim divljim, čistim bosanskohercegovačkim rijekama potpiše smrtne presude.

Šta su nam donijele male hidroelektrane? Mizerne količine proizvedene električne energije (tek 2,54% u 2021. godini) i nepovratno uništenje 80-ak prelijepih rijeka i potoka.

A ko ima korist? Šačica već bogatih investitora, vlasnika malih hidroelektrana. Godišnje se od običnih ljudi, svih nas, uzima novac kroz naknadu za obnovljive izvore energije na računima za struju i milionski iznosi se daju vlasnicima malih hidroelektrana. Više na: https://cin.ba/gradani-finansiraju-stetne-poslove-privatnika/

Protesti, peticije, blokade mašina, verbalni i fizički obračuni, pretjerana upotreba sile od strane policijskih službenika, ucjene i zastrašivanja samo su dio onoga što su preživjeli čuvari i čuvarice naših rijeka iz Fojnice, Kruščice kod Viteza, Bune kod Mostara, Jablanice, doline Neretvice kod Konjica, Kaknja, Travnika i ostalih mjesta, koji više od deset godina vode borbu protiv realizacije ovih ekocidnih projekata.

✅ 23. juna 2020. godine Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gotovo jednoglasno usvaja Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana i reviziji svih postojećih dozvola i saglasnosti na cijeloj teritoriji ovog entiteta.

✅ Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa potpunu zabranu izgradnje novih mHE, u skladu sa spomenutim zaključkom Parlamenta.

✅ Spomenute zakonske izmjene usvojene su u formi nacrta u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u aprilu i decembru 2021. godine, nakon čega su održane i javne rasprave i konačni prijedlog Zakona upućen u parlamentarnu proceduru, što znači da smo prešli više od pola puta ka pravosnažnosti zakonskog rješenja koje će spriječiti izgradnju najmanje 100-ak novih mHE.

✅ 6. juna 2022. godine Predstavnički dom FBiH usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH bez amandmana. 

✅ 7. juli 2022. godine: Usvajen konačan prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH i od strane Doma naroda FBiH. Zakon postao pravosnažan početkom augusta 2022. godine.

🔜 PREOSTAJE: Zabrana gradnje malih hidroelekrana u cijeloj zemlji i zaštita naših rijeka kroz zaštićena područja! 

DSCN3228_(1)1.JPG


Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvatam da Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT može vidjeti sve podatke koje pružim na ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem saglasnost za obradu informacija koje pružam u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...