Rijeke su život: Potpiši peticiju za konačnu zakonsku zabranu malih hidroelektrana u BiH! ✍️

292511642_566717588521749_5397929155388655623_n.jpg

✅ NOVE MALE HIDROELEKTRANE (MHE) ZABRANJENE U CIJELOJ FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE! VRIJEME JE ZA NOVE KORAKE - USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O KONCESIJAMA FBIH/RS I ZABRANE IZGRADNJE MHE I U DRUGOM ENTITETU - REPUBLICI SRSPKOJ!

7. jula 2022. godine Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je konačni prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa zabranu izdavanja energetskih dozvola za nove mHE, odnosno praktično zabranu izgradnje ovih ekocidnih elektroenergetskih objekata.

✊  Mi nastavljamo potpisivanje ovu peticije kojom zahtijevamo i izmjene ostalih relevantnih zakona u FBiH, poput Zakona o koncesijama, kao i izglasavanje zabrane izgradnje novih mHE i u RS-u!

Tokom maja 2022. godine je prema Parlementu FBiH predato preko 56.000 potpisa ljudi širom BiH koji su godinama kroz razne peticije, građanske inicijative se borili i bore se protiv mHE. Uručeni su dopisi preko 100 udruženja koji godinama apeluju da se zabrane male hidrocentrale u BiH. 

Pridružite se jednoj od najvećih borbi našeg vremena - borbi za rijeke i živi svijet.

Jer Voda je Zakon!   #stopmhe #VodajeZakon #slobodarijekama #jaBiHdatecem #koalicijazazaštiturijekabih

VIDEO: VODA JE ZAKON!

119 izgrađenih malih hidroelektrana u BiH i još najmanje 300-ak u različitim fazama planiranja i izgradnje. Radi se o pošasti koja prijeti da praktično svim divljim, čistim bosanskohercegovačkim rijekama potpiše smrtne presude.

Šta su nam donijele male hidroelektrane? Mizerne količine proizvedene električne energije (tek 2,54% u 2021. godini) i nepovratno uništenje 80-ak prelijepih rijeka i potoka.

A ko ima korist? Šačica već bogatih investitora, vlasnika malih hidroelektrana. Godišnje se od običnih ljudi, svih nas, uzima novac kroz naknadu za obnovljive izvore energije na računima za struju i milionski iznosi se daju vlasnicima malih hidroelektrana. Više na: https://cin.ba/gradani-finansiraju-stetne-poslove-privatnika/

Protesti, peticije, blokade mašina, verbalni i fizički obračuni, pretjerana upotreba sile od strane policijskih službenika, ucjene i zastrašivanja samo su dio onoga što su preživjeli čuvari i čuvarice naših rijeka iz Fojnice, Kruščice kod Viteza, Bune kod Mostara, Jablanice, doline Neretvice kod Konjica, Kaknja, Travnika i ostalih mjesta, koji više od deset godina vode borbu protiv realizacije ovih ekocidnih projekata.

✅ 23. juna 2020. godine Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gotovo jednoglasno usvaja Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana i reviziji svih postojećih dozvola i saglasnosti na cijeloj teritoriji ovog entiteta.

✅ Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa potpunu zabranu izgradnje novih mHE, u skladu sa spomenutim zaključkom Parlamenta.

✅ Spomenute zakonske izmjene usvojene su u formi nacrta u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u aprilu i decembru 2021. godine, nakon čega su održane i javne rasprave i konačni prijedlog Zakona upućen u parlamentarnu proceduru, što znači da smo prešli više od pola puta ka pravosnažnosti zakonskog rješenja koje će spriječiti izgradnju najmanje 100-ak novih mHE.

✅ 6. juna 2022. godine Predstavnički dom FBiH usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH bez amandmana. 

✅ 7. juli 2022. godine: Usvajen konačan prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH i od strane Doma naroda FBiH. Zakon postao pravosnažan početkom augusta 2022. godine.

🔜 PREOSTAJE: Zabrana gradnje malih hidroelekrana u cijeloj zemlji i zaštita naših rijeka kroz zaštićena područja! 

DSCN3228_(1)1.JPG


Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...