STOP zločinu nad sanskim sedrama!

Sve rijeke teku od izvora prema ušću, samo Sana teče prema vama – posebno u ovom trenutku –    ona teče prema vašoj savjesti i poziva vas da stanete u njenu odbranu!

Pod plaštom „čišćenja“ korita, 2017 godine izvršen je monstruozni čin – u gradskom dijelu toka izvađena je duša rijeke Sane, njena sedra stvarana hiljadama godina koja je dom svemu živom u njoj i koja  održava prirodnu ravnotežu rijeke. Bez čvrstog opravdanja za efikasnost vađenja sedre u sprječavanju poplava, taj zločin se nastavlja – pripremne radnje su u jeku! Ukoliko ih ne zaustavimo, planirani radovi će u potpunosti dokrajčiti ovu živopisnu krajišku ljepoticu koja nam nesebično daruje svo svoje nemjerljivo bogatstvo i koja je duboko utkana u najdraža sjećanja.

39905914_10156595250987208_4282342578935824384_n.jpg

F21.jpg

Sana ne može sama da se odbrani i trebaju joj hrabri i moralni ljudi koji su svjesni da je prirodno nasljeđe neprocjenjivo dobro svih nas. Dok je još uvijek ostalo života u njoj, ne dozvolite da Sana bude dokrajčena  neodgovornošću, iskvarenošću i bahatošću pojedinaca. Potpišite peticiju kojom tražimo:

1. da Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo trenutačno zaustavi sve radove na iskopavanjima korita rijeke Sane do izrade stručne studije uticaja na okoliš koja će dati objektivnu procjenu posljedica do sada urađenih radova i posljedica eventualnih budućih radova u koritu rijeke Sane,

2. da Federalni vodni inspektorat ispita do sada provedene radove i da  obavijesti tužilaštvo o saznanjima o eventualno počinjenim prekršajnim i/ ili  krivičnim djelima  do kojih je došlo tokom radova na Sani.

 

 ARGUMENTI: 

Tokom javne rasprave i procesa dobivanja kreditnih sredstava Svjetske banke Općina Sanski Most je dala lažne informacije o predmetu i obimu iskopavanja – umjesto čišćenja korita od naplavina i mulja, u potpunosti su uništene sedre!

Uništeno je javno dobro i prirodni resursi koji su od ogromnog značaja za očuvanje  biološke i geološke raznolikosti Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na devastaciju staništa mladice koja je zaštićena riblja vrsta, kao što je i njeno stanište u Sanskom Mostu proglašeno zaštićenim područjem! 

Radovi koji su provedeni su u suprotnosti sa odredbama Federalnog zakona o vodama – pri provođenju mjera zaštite od poplava moraju se očuvati hidromorfološke karakteristike vodotoka, korito i obale, kao  i opstanak vodnih organizama!

Radovi koji su provedeni su u suprotnosti sa odredbama „EU „Direktive o staništima“, „EU Direktive o vodama“ i „Planom upravljanja vodnim područjem na rijeci Dunav“. BiH je potpisnica sva tri navedena dokumenta!

Zbog netačnih informacija o planiranim i provedenim radovima nije tražena studija uticaja na okoliš koja  bi pokazala da se vađenje sedre nije smjelo desiti!

Radovi imaju negativan uticaj i na eroziju tla i na sedrene pragove koji se nalaze na područjima koja su uzvodno od mjesta kopanja!

Efekti spriječavanja poplava kroz provedene radove su pod velikim znakom upitnika i neophodno je provesti ozbilju reviziju Hidrauličke analize koja je urađena u novembru 2017! 

Motivi iskopavanja su upitni – informacije upućuju na moguće stjecanje profita od prodaje izvađenog materijala, a postoje indicije da su vezani i uz planove izgradnje HE u naselju Čaplje!

Nepovratno je uništen sanski pejzaž koji je imao višestruko značenje – grad je izgubio svoj identitet, a rijeka Sana svoju sportsko-rekreacijsku, društvenu i kulturnu  funkciju!

 

    Potpisivanje peticije će uzeti minutu vašeg vremena. Ta minuta može značiti život za Sanu!

 

Pozivamo vas da na sljedećem linku pročitate tekst peticije u cjelosti. Tu su detaljno izloženi svi argumenti zašto se iskopavanje sedre iz rijeke Sane nije smjelo desiti. I zašto se neće nastaviti!

Puni tekst peticije 

Ne_damo_Sanu_-_peticija_protiv_radova_na_rijeci_-_zločin_-_rijeke_-_BiH_-_Balkan_-_šljunak_-_sedre_-_uništavanje_prirode1.jpg

 


Neformalna grupa građana "Bijeli brodovi - Zaštita rijeke Sane"    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Neformalna grupa građana "Bijeli brodovi - Zaštita rijeke Sane" to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )