TRAŽIMO SMJENU KANTONALNOG MINISTRA HIKMETA HODŽIĆA

Građani okupljeni oko inicijative “Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru” svojim potpisom i potpisom ostalih građana na ovoj online peticiji zahtjevaju da trenutni Ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10, Hikmet Hodžić snosi odgovornost i podnese ostavku ili bude smijenjen.

Smatramo da je odgovorna osoba koja je izdala Rješenje o izdavanju dozvole upravljanja otpadom svojim nesavjesnim i neodgovornim postupcima, kršenjem zakona i nepostupanjem na osnovu savjesne i brižljive ocjene svih dokaza prilikom izdavanja dozvole za uvoz, ugrozila zdravlje građana Drvara, te čistoću, kvalitet zraka i tla  na širem području i u mjeri koja može pogoršati uslove života ljudi.  

Iako je otpad zbog konstantnog građanskog aktivizama napustio Drvar i ostale opštine u Federaciji BiH u kojima je nelegalno deponovan,  odgovorni i dalje nisu sankcionirani!  

Uvoznik „KROM reciklaža“ je dobio od strane Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10 dozvolu za upravljanje otpadom, te za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i recikliranja istih. Prema uvoznoj dokumentaciji taj otpad je bio namijenjen za reciklažu jer se po Zakonu o upravljanju otpadom FBiH  može uvoziti samo otpad namijenjen u tu svrhu.

Međutim, inspekcijskim nalazom Federalnog inspektora za zaštitu okoliša od 04.07. 2020.g. ispostavilo se da uvoznik ne posjeduje postrojenje u kojem bi mogao provesti taj postupak.   Utvrđeno je da uvidom u Rješenje o registraciji uvoznik posjeduje važeću dozvolu za upravljanje otpadom izdanu od strane Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10, ali su prilikom ovog inspekcijskog nadzora uočene i brojne nepravilnosti kao što su: pogon i lokacija na koju je trebalo otpad uvesti i reciklirati ne odgovaraju stanju na terenu jer se otpad nalazi na sasvim drugim lokacijama a predviđeno je da se skladišti u pogonu privrednog subjekta.

Sjedište privrednog subjekta „KROM reciklaža“ u Drvaru je fiktivno jer se nalazi na adresi Opštine Drvar, oprema i strojevi za reciklažu ne postoje na lokaciji skladištenja otpada kako je to navedeno Rješenjem o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom kantonalnog Ministarstva i dr.  


NGG Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize NGG Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )