Peticija protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Uni


Gost

/ #142

2015-05-15 19:53

Pounje sa Unom i Nacionalnim parkom Una su jedan od naših najkvalitetnijih državnih (nacionalnih) resursa. Ima još mnogo drugih i i neiskorištenih načina i mogućnosti za razvoj ovog područja koja su divno obrazložena u Studiji izvodivosti za NP Una:
Ukrupnjavanjem polj posjea i stimuliranjem ekopoljoprivrede - brendiranih i zdravih proizvoda, stimuliranjem etno - gastro ponude, razvojem prostornim planom planiranih područja usmjerenog razvoja i osnovne komunalne infrastrukture i saobraćajnica, sa naglaskom na planiranu posjetilačku zonu NP Una na širem području Štrbačkog buka - ne u području najstrožije i stroge zaštite, odnosno na na samom buku.
Zato, donesimo odluku kojom ćemo slijedećih 20 godina pomoći ovom području da se razvija u skladu sa svojim strateškim opredjeljenjima – uspostavimo NP „Una“ i pomozimo mu da stane na svoje noge i postane samoodrživ projekat. Ne ubijajmo svoje tek novorođeno dijete koje još nije ni prohodalo i čije nafake još nismo ni svjesni.
Obzirom na interese NP Una, i prethodnim analizama i drugih vodnogospodarskih elemenata za razmatrani dio sliva Une, predlaženo je rješenje energetskog korištenja postojećih vodotoka usmjeriti prema slijedećim vodozahvatima:
• revitalizaciji i obnovi HE Župica i male HE Bastašica na izvoru Bastašice,
• izgradnji HE Mokronoge kao višenamjenskog zahvata,
• izgradnji nekoliko malih EKO HE u rubnim dijelovima NP Una ili na lijevoj obali Une u Martin Brodu, kako je to planirano PPPPO i utvrđeno Zakonom o NP Una, samo za interes i potrebe NP i lokalnog stanovništva, a nikako za nekog terećeg investitora i nečije druge interese.
• Zakon i PPPPO je uvažavao interese NP Una i lokalne zajednice.
• Usvojimo prvo dugoročnu državnu strategiju i definirajmo svoju državnu politiku upravljanja i korištenja prirodnih resursa i politiku koncesija, sa naglaskom na naše hidropotencijale i razmotrimo sve aspekte i mogućnosti prozvodnje energije uopće.

Ako nakon 20 godina permanentnih i sukcesivnih analiza ovog područja i svekolikih rezultata NP Una i stvarne potrebe države BiH i opstanak budućih generacija budu zahtijevale iskorištavanje i hidropotencijala Une, onda neka tu odluku donesu te generacije.
Naši sadašnji lideri moraju prestati biti samo političari i misliti samo o svom slijedećem mandatu, nego moraju biti državnici koji misle dugoročno, strateški i vode računa o našim budućim generacijama.