Spomenik kralju Tvrtku I Kotromanicu u Sarajevu

Quoted post

gonza

#51

2013-04-05 19:52

Bošnjak je samo regionalni pojam, i ništa više to što je taj Tvrtko uzdigao Bosnu do kraljevstva ne mora značiti da su bošnjaci poseban narod ejr nikad nisu nisu to bili. Prvobitna Bosna je nastala na srpskom teritoriju a kasnije je širenjem obuhvatila i dio hrvatskog teritorija. To ne znači ništa drugo nego da su današnji bošnjaci mješavina poturčenih srba i hrvata. Inače koja je razlika između bošnjak i bosanac isti korijen isto značenje, izmišljate naciju ali ajde ko vam to može zabraniti. Bosna je dobila ime po rijeci Bosni pa kasnije se to širenjem bosanskog banata proširilo i na ostale teritorije znate kako je to već išlo... Stoga bošnjak je u rangu sa podrinjac, podunavac, posavljak i ništa drugo ne može biti osim regionalne pripadnosti. Samo mi je smiješno što neki muslimani nastoje podići spomenik Tvrtku. Vaše vezivanje sa Kotromanićima je smiješno koliko i vezivanje makedonaca sa Aleksandrom, ili npr. kada bi turci osmansko carstvo proglasili legitimnim nasljednikom bizanta, pa postavili spomenik Justinianu ili da se današnja španija smatra nasljednicom kordovskog halifata pa da postave spomenik nekom halifi itd itd... Eto sada se na miru odmorite neću vam više nalijetat izmišljajte svoju Historiju pa možda otkrijete da je i ona crkva bosanska bila neka preteče islamske zajednice na ovom području... ma sa vama uvijek komedija...

Replies


Gost

#54 Re:

2013-04-06 08:32:36

#51: gonza -

gonzo na tvoju veliku žalost BOŠNJACI JESU NAROD !

 

Najnovija istraživanja govore da su Bošnjaci jedan od najstarijih naroda Evrope !

 

A sad "razguli" !

Mali OD Bosne

#55 Re:

2013-04-06 08:34:11

#51: gonza -

Ko ti je rekao da su hrvati i srbi narod? Oba pojma su socioloske prirode . Hrvat je pojam za konjusara a srbin za kmeta. Nadalje sto se zamaras sta Bosnjaci rade, prece ti je da brines o sebi zar ne?


Gost

#83 Re:

2013-04-30 18:51:08


Gost

#90 Re:

2013-05-23 12:58:32

StarMo

#97 Re:

2013-07-24 05:19:31

#51: gonza -

hahaha...gonza da nisi jedan iz Nadrealista?Kakve veze imaju Bosnjaci sa Tvrktom i ko to uopste veze? Jednostavno se zeli podici spomenik prvom Kralju i sta sad? Bio je kralj podneblja a ne nacija. Ako je tebi vezivanje Makedonaca sa Aleksandrom smijesno onda ocigledno citas knige stampane u uzem krugu BG. Na kraju krajeva nije ni bitno ko je od koga nasto vec ko se pokazo covjekom (kroz istoriju) a ko govnom od covjeka. Nesto se nesjecam da su Bosanci napali Srbiju i da seru po vasim spomenicima dignumtim nekim vojvodama i nevaznim lokalnim vodjama seljaka i bunta itd.

A vi srbijanci samo sanjate of velikoj sbiji, napaceni Istorjiom poraza...ispade cijeli Balkan nasto od vas jooo komedije. E bola, ima razloga zasto ni jedan narod ne ostade sa vama u krnjavoj Jugi. Odgovor je u ogledalu.

Prijatno.


Gost

#150 Re:

2013-10-28 15:12:24

#51: gonza -

Ovaj je očito "učio" historiju od Zločice Ćosića i njemu sličnih "historičara".