Spomenik kralju Tvrtku I Kotromanicu u Sarajevu

Zahtijevamo da Vlada FBiH pokrene aktivnosti na podizanju dostojnog spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću na odgovarajućoj lokaciji u Sarajevu.

Nije potrebno objašnjavati značaj i ulogu koju je u hostoriji naše Države imao prvi kralje Bosne Tvrtko I Kotromanić te on svakako zaslužuje da mu se podigne spomenik u glavnom gradu BiH. Spomenik treba biti dostojan ličnosti kralja Tvrtka I Kotromanića odnosno treba biti veliki, lijepo dizajniran i postavljen na dostojnoj lokaciji. Potrebno je što prije odrediti lokaciju spomenika kako bi se ista rezervisala za tu svrhu. Naime svjedoci smo činjenice da se u Sarajevu intenzivno grade poslovni objekti koji zauzimaju najbolje lokacije i postavlja se pitanje da li će za par godina biti slobodne čestite lokacije u gradu. Predlažemo sljedeće lokacije za podizanje spomenika: Trg Bosne i Hercegovine, Ulica Kotromanića i Alipašina ulica, a definitivnu lokaciju treba da odredi stručna komisija uz javnu raspravu o lokaciji.

Svjesni smo činjenice da je u ovom momentu BiH bremenita problemima i da možda i nije najpogodniji momenat za podizanje spomenika, ali vremena za čekanje nema. Sramotna je činjenica da čak dvadeset godina nakon sticanja nezavisnosti još nije podignut dostojan spomenik najznačjnijem vladaru Bosne i zato zahtijevamo da se aktivnosti na podizanju ovog spomenika pokrenu što prije!