Zahtjev za tacan upis mjesta rodenja Zenicana rodjenih 1958-1964.

Quoted post

Selma Hećimović
Autor ove peticije

#24 Re:

2013-11-28 07:36

#20: -

Poštovani, ovdje nije problem u jezičkim (ne)ispravnostima. Ovdje je osnovni problem što naziv "Crkvica" zvanično nigdje ne postoji. Drago mi je da niste imali probleme sa identifikacijom, nadam se i da neće biti prilike za to. Mogli bismo nastaviti o toponimima u Zenici i okolini, mnoga mjesta  su mijenjala nazive protokom vremena - novi nazivi su vremenom mijenjali stare  ... cilj ove peticije je, između ostalog, da se naziv "Crkvica" ne odomaći i postane "pravi" naziv mjesta rođenja nas koji smo rođeni u Zenici i kojima je istinit naziv mjesta rođenja onemogućen. Svako dobro. :)

Replies


Gost

#37 Re: Re:

2013-11-28 15:05:53

#24: Selma Hećimović - Re:  

 Prema Zakonu o nazivima naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta, predivđen je prvo naziv Crkvica, da bi se zatim izmjenilo na Crkvice, pa da bi se taj naziv naseljenog mjesta nakon određenog perioda potpuno ukinuo.

Kojih godina koji naziv je bio važeći ne znam tačno.

 


Gost

#38 Re: Re:

2013-11-28 16:24:37

#24: Selma Hećimović - Re:

rođena sam u Zenici 1962,odrasla na Jaliji u sivoj milicionerskoj zgradi,u produžetku uglovnice....,tridesetak godina živim u Tuzli i upravo sam danas dobila Izvod iz MKD ,ispravljen,jer je u ranijem pisalo mjesto rođenja samo Zenica pa mi je iz tog razloga odbijeno izdavanje pasoša i lične karte.Tri mjeseca se već "ganjam "zbog mjesta rođenja Crkvica i protiv toga sam da se sada nešto mijenja kad nije do sada i ne želim ponovo ispravljati sve dokumente.Meni nije potrebno da piše samo Zenica da bih bila zeničanka

 

pozz rodnom gradu i raji