Peticija Ambasadi SAD povodom preustroja FBiH

Quoted post

Jovo M.

#38 Re: Re:

2013-02-06 07:35

#36: Zoka Ostojic - Re:

Tako je Zoka ----- ako su Bosnjaci  svi  i Katolici i Pravoslavni i  Muslimani  ali   bogami  i  Jevreji  i  Romi  i puno jos razlicitih pojedinaca i grupa, da ne kazem  o  onima sto se  sada  skoluju  u  Dijaspori   pa  dolaze  iz Amerike  , Danske  Svedske  , Turske  Rusije  i  crnih i zutih rasa- mjesaju brakove sa strancima ,   Pa  ako imaju  djedovinu  u Bosni  ili zenili se i   zive ovdje .... moraju  sve  polagat  Bosansko drzavljanstvo  .  Jezik zvanicni  moramo zvati  Bosanski  jezik   .  Ljudi  to je  lako  napraviti  . Ovako razmislja svaki slobodan um ako nije opterecen  nacionalno-vjerskim utjecajem.  Istorija  nam je  1000 godina  poznata.  Nije cudo  sto smo  bili podjeljeni -  djelile su  nas  i  ucile  crkve  prije Muhamedanaca .  Nema veze .  Ostali smo ovdje svi.  Bosna ima realno izglede  da  procvjeta  u punom  sjaju i bogatstvu bez pomagaca sa strana.  Nasa savijest je  zrela i priznala da je Bosna  jedinstvena  drzava sa svojim  Bosanskim jezikom koji razumije i govori cijelo stanovnistvo  bez obzira na njihovo porijeklo . Jezik ima 3 dijalekta , narjecja sto je normalno da ima i jos raznih lokalnih govora koji  nisu uvedeni u  skolski i knjizevni zvanicni jezik Bosne i H. Nikom se ne moze zabraniti da govori  svoj maternji jezik  u  privatnom zivotu .   Bilo je i prije  tako .  Samo  smo  iz politicko-osvajackih-izdajnickih  razloga poceli govoriti  Srpski  a neko  samo Hrvatski .   Bosnjaci  su bili zbunjeni  i  govorili  SH   ILI   MATERNJI   .   Ma  on  je Bosanski  i  nema ustrucavanja zbog toga. Zivi se u Bosni  i oni izvana  znaju da je ovaj nas  Bosanski jezik .  Da  razume  nas  oni ali  pismo i govor  nije isti  i kod susjeda,  Ja naucio  Ruski  pricat  a  tek onda shvatio  da oni  medju sobom  znaju odakle je ko po govoru.  Ne govore isto ali  zvanicno svi znaju Ruski sluzbeni drzavni jezik  .  Privatno sa familijom i  svojima   tamo  kad  se pricaju niko ih ne razume. Amerikanci isto.  Pa u Srbiji  je Srbski jezik  i  nema  veze ko je ko   tamo svi uce  od domaceg stanovnistva  govoriti . Pa i Slovenci  isto   svi govore  Slovenski iskljucivo  i moras ga uciti ako si tamo.  Nama  valja  Peticiju potvrdit i  imat Parlament  ... Ustav i Zakon   za cjelo stanovnistvo    RED I  OBAVEZAN  RAD,  Zdravstveno osiguranje  kao nekad i  skolstvo -- besplatno-- da se odbija procenat od svake plate.  Imamo  sansu da ucimo cijelu planetu  kako se treba zivjeti. RELIGIJA --- svaka  njoj cast.  Dosta su politizirali svoj stav prema Bogu i ljudima.  Covjek  moze bit sretan  i vjerovat  kako hoce i da ne prigovara nikome  da je  ugrozen  zato  sto oni drugi ljudi  vjeruju drugacije. Naucili smo se mi na toleranciju.

 

 

 

Replies


Gost

#40 Re: Re: Re:

2013-02-06 16:55:33

#38: Jovo M. - R Bosanski ti pricaj u svojoj kuci na ulici , ma pricaj gde hoces ali taj jezik ne postoji ....a samo da znas u Srbiji se govori Srpski jezik ,a ne kako si ti napisao "Srbski" ( prvo malo citajte gospodine)

A ovim muslimanima,bosnjacima ili kako se vec zovu poruceujem da malo vise citaju istoriju, a ne historiju i da se ostave politike mrznje prema srpskom nardou i Republici Srpskoj jer mrznja ce vas odevesti tamo gde ne zelite ici ...