Vakcinacija mora biti propisana obavezujućim zakonom u BiH

Živimo život u kojem je strah od umiranja djece i patnje roditelja koji je stoljecima visio nad glavom stanovnicima tog doba danas daleko od nas zahvaljujuci praksi redovne vakcinacije. No da li je vakcinacija zaista "praksa" na našim prostorima ili je mnogi i dan danas odbijaju u velikoj mjeri?
Vakcina je medicinski preparat koji sadrži materijal dobijen od mikroorganizama ili njihovih dijelova, obrađen na poseban način kojim se uklanjaju njihova infektivna ali ne i antigena svojstva i služi u svrhu pobuđivanja imuniteta organizma u koji se unosi.

Da li je vakcina opasna?
Vakcinacija tijekom djetinjstva općenito je sigurna. Štetni učinci ako se pojave obično su blagi. Stopa nuspojava ovisi o vrsti vakcine. Neke obične nuspojave su temperatura, bol oko mjesta ubrizgavanja i bolove u mišićima. No, bitno je naglasiti da vakcine kao takve ne izazivaju bolesti (poput autizma) i ne izazivaju zarazne bolesti protiv kojih su namjenjene jer se u organizam ne unose živi virusi nego se oni prethodno atenuišu. Zato, prije svega, dobro se informisite o samoj vakcinaciji i razmislite o posljedicama nevakcinacije koje mogu biti kobne!

Zbog svega navedenog, uvedimo vakcinaciju kao obavezu svakog BH građanina i ne dozvolimo da naša djeca stradaju od bolesti koje su davno iskorijenjene.


Grupa učenika Medicinske škole Tuzla    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Grupa učenika Medicinske škole Tuzla to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )