Vakcinacija mora biti propisana obavezujućim zakonom u BiH

Živimo život u kojem je strah od umiranja djece i patnje roditelja koji je stoljecima visio nad glavom stanovnicima tog doba danas daleko od nas zahvaljujuci praksi redovne vakcinacije. No da li je vakcinacija zaista "praksa" na našim prostorima ili je mnogi i dan danas odbijaju u velikoj mjeri?
Vakcina je medicinski preparat koji sadrži materijal dobijen od mikroorganizama ili njihovih dijelova, obrađen na poseban način kojim se uklanjaju njihova infektivna ali ne i antigena svojstva i služi u svrhu pobuđivanja imuniteta organizma u koji se unosi.

Da li je vakcina opasna?
Vakcinacija tijekom djetinjstva općenito je sigurna. Štetni učinci ako se pojave obično su blagi. Stopa nuspojava ovisi o vrsti vakcine. Neke obične nuspojave su temperatura, bol oko mjesta ubrizgavanja i bolove u mišićima. No, bitno je naglasiti da vakcine kao takve ne izazivaju bolesti (poput autizma) i ne izazivaju zarazne bolesti protiv kojih su namjenjene jer se u organizam ne unose živi virusi nego se oni prethodno atenuišu. Zato, prije svega, dobro se informisite o samoj vakcinaciji i razmislite o posljedicama nevakcinacije koje mogu biti kobne!

Zbog svega navedenog, uvedimo vakcinaciju kao obavezu svakog BH građanina i ne dozvolimo da naša djeca stradaju od bolesti koje su davno iskorijenjene.


Grupa učenika Medicinske škole Tuzla    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Grupa učenika Medicinske škole Tuzla to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.
Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Facebook