Prilazna rampa za invalide u osnovnim i srednjim školama

20220313_1828462.jpg

 

Ovom peticijom učenici srednjih i osnovnih škola i građani traže konačno sprovođenje zakona o omogućavanju ulaska invalidne djece u sve obrazovne ustanove, počevši od Ze-do kantona. Želimo te osobe uključiti u našu zajednicu kako bi vodili normalne živote. Međutim, rijetke javne ustanove osobito škole imaju omogućen ulaz za  invalide. Tražimo izgradnju prilaza za invalidne osobe u svim školama i uklanjanju svih barijera invalidnim osobama kako bi omogućili našim vršnjacima da neometano dolaze u školu.

Apeliramo na Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona da sprovedu već postojeću mjeru javne politike i da omoguće finansirajuća sredstva osnovnim i srednjim školama s obzirom da su obrazovne ustanove na budžetu kantona.

Upoznati smo sa zakonima, uredbama i konvencijama koji obavezuju izgradnju prigodnih prilaza, ali se nažalost ne primijenjuju. To su sljedeći zakoni redba i Konvencija:

  • Zakon o osnovnim školama član 5. tačke 6., 8. i 9., član 6. i 27.
  • Zakon o službenom korištenju zemljišta član 9. i 24.
  • Uredba o prostornim standardima urbanističko-tehničkim uvjetima za sprječavanje stvaranja svih barijera za osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima - konkretno član 2.
  • Konvencija UN-a o pravima osoba sa invaliditetom 

Potrebno je da svi učestvujemo u rješavanju ovog problema jer je ovo pitanje humanosti i pravednosti naše zajednice. Sva djeca moraju imati pravo na obrazovanje i odabir željene škole, a ne samo one koja ima omogućen prilaz. Stoga svaka škola treba prihvatiti svu djecu naše zajednice i obezbjediti im sigurnu okolinu u kojoj mogu napredovati.


Prva gimnazija u Zenici, III1    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Prva gimnazija u Zenici, III1 to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.







Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...