Prilazna rampa za invalide u osnovnim i srednjim školama

20220313_1828462.jpg

 

Ovom peticijom učenici srednjih i osnovnih škola i građani traže konačno sprovođenje zakona o omogućavanju ulaska invalidne djece u sve obrazovne ustanove, počevši od Ze-do kantona. Želimo te osobe uključiti u našu zajednicu kako bi vodili normalne živote. Međutim, rijetke javne ustanove osobito škole imaju omogućen ulaz za  invalide. Tražimo izgradnju prilaza za invalidne osobe u svim školama i uklanjanju svih barijera invalidnim osobama kako bi omogućili našim vršnjacima da neometano dolaze u školu.

Apeliramo na Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona da sprovedu već postojeću mjeru javne politike i da omoguće finansirajuća sredstva osnovnim i srednjim školama s obzirom da su obrazovne ustanove na budžetu kantona.

Upoznati smo sa zakonima, uredbama i konvencijama koji obavezuju izgradnju prigodnih prilaza, ali se nažalost ne primijenjuju. To su sljedeći zakoni redba i Konvencija:

  • Zakon o osnovnim školama član 5. tačke 6., 8. i 9., član 6. i 27.
  • Zakon o službenom korištenju zemljišta član 9. i 24.
  • Uredba o prostornim standardima urbanističko-tehničkim uvjetima za sprječavanje stvaranja svih barijera za osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima - konkretno član 2.
  • Konvencija UN-a o pravima osoba sa invaliditetom 

Potrebno je da svi učestvujemo u rješavanju ovog problema jer je ovo pitanje humanosti i pravednosti naše zajednice. Sva djeca moraju imati pravo na obrazovanje i odabir željene škole, a ne samo one koja ima omogućen prilaz. Stoga svaka škola treba prihvatiti svu djecu naše zajednice i obezbjediti im sigurnu okolinu u kojoj mogu napredovati.


Prva gimnazija u Zenici, III1    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Prva gimnazija u Zenici, III1 to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )