Bosanski jezik na izbornicima jezika TV provajdera

BORIMO SE ZA OPCIJU "BOSANSKI JEZIK" U IZBORNIKU JEZIKA TV PROVAJDERA

-Poticaj za ovu anketu mi se javio  kad mi je operater "NN MREŽE" sa sjedištem u Sarajevu (na problem promjene  jezika na programu, koji je bio glasovni i tekstovni-eng, što sam htjela promijeniti) u razgovoru  rekao da je "bosanski jezik, faktički, kombinacija hrvatskog i srpskog jezika", u prevodu da ne postoji. Satima sam razmišljala o tome i nimalo mi se ne sviđa da mi neko tako nonšalantno to kaže, meni koja sam Bosanka i koja govorim bosanski jezik, da taj jezik ne postoji. Da jedan operater širi protvustavnu politiku putem komunikacije sa ljudima, strašno!

-a, da ne govorim, da na izborniku, naravno, nije bilo ni pomena bosanskog jezika.

Stoga, odlučila sam se, građanski, malo pozabaviti time. A i ovo je jedan od načina.

Ako ste za opciju da se mjerodavni pozabave ovim problemom, zamolila bih Vas da potpišete peticiju.

 

OTVORENO PISMO:

"Poštovani!

Osjećajući kulturološku i nacionalnu odgovornost, odlučila sam se na ovaj način "dići svoj glas" kao građanin Bosne i Hercegovine, boreći se za razvoj jezika kojim govorim, a to je bosanski jezik.

Naime, veoma se razočaram svaki put kad svom djetetu pustim crtani film ili omiljenu emisiju i na "izborniku jezika" ne vidim i jezik kojim ja govorim, a koji nije lokalni, zavičajni, niti ulični, nego državni standardizovani jezik zemlje u kojoj živim. Zašto moje dijete koje govori bosanskim jezikom ima niz "poštapalica" iz jezika susjednih zemalja. Nisam protiv šarolikosti u govornoj kulturi, ali sam za demokratski pristup izbora onome što mi želimo i kao narod imamo Ustavno pravo, a to je da na jednom crtanom filmu (emisiji) , koji se distribuira na Vašem provajderu u BiH imam za izbor i jezika kojim se služimo mi Bosanci i Hercegovci.

-Zašto nam Vi, koji nam naplaćujete sve svoje usluge, na ispunite i naše pravo, da nam proizvod koji nudite bude na našem jeziku!!

Iskreno, razočarana sam da do sada nije došlo do rješavanja ovog problema, čime ja ne bih bila dovedena na ovaj čin. Zar niko ne osjeća potrebu da razvija naš jezik i na ovaj način. Nema potrebe osviještenom građaninu naše domovine potrebe govoriti o značaju jednog jezika za narod

Unaprijed Vam hvala! "


Denisa Karahasan    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Svojim potpisom dajem ovlast da Denisa Karahasan preda moj potpis nadležnima ovoga problema.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...