Bosansko Grahovo- Peticija protiv pokretanja pogona za spaljivanje guma

P E T I C I J A

Dragi prijatelji i ljubitelji prirode, u Bosanskom Grahovu je u toku proces borbe protiv pokretanja pogona za spaljivanje guma!
Naša opština se nalazi u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na tromeđi Bosne, Dalmacije i Like, na 861 m.n.v. Sam geografski položaj i nadmorska visina na kojoj se nalazi, govore da se radi o planinskom kraju koji obiluje prirodnim ljepotama, netaknutom prirodom, čistom vodom i vazduhom.
Nakon ratnog razaranja, prirodne ljepote i nezagađena okolina su ostali jedino čime se stanovnici Grahova mogu istinski pohvaliti.
Sada je i to dovedeno u pitanje!
Nastoji se pokrenuti pogon za spaljivanje guma. To je termohemijski proces koji se naziva piroliza. Spaljivanje na visokim temperaturama, bez prisustva vazduha. On se nastoji prikazati kao jednostavan i efikasan način zbrinjavanja otpada, pri kojem se dobijaju čvrsti, tečni i gasoviti prozvodi, koji se dalje mogu koristiti kao gorivo. Zelena hemija na djelu!
Ipak, u praksi je malo drugačije. Prinos procesa pirolize i kvalitet gotovih proizvoda zavisi od primijenjenih radnih uslova i reaktora u kojem se proces izvodi. Ako se ovome doda korištenje neodgovarajućih filtera i nepoštovanje propisa o zaštiti životne sredine, ishod je jasan-poguban uticaj na cijeli ekosistem. Oslobađaju se veoma toksična organska jedinjenja, kakva su dioksin i furan, koja pokazuju niz štetnih dejstava na ljudsko zdravlje, o čemu svjedoče brojni naučni radovi. Osim toga, ovim procesom se ne uništavaju prisutne neorganske materije, tako da se štetnom uticaju na okolinu i čovjeka pridružuje i prisustvo teških metala. Iskustva lokalnih zajednica u kojim je primjenjivan ovaj postupak govore u prilog tome.
Sve ono čim smo se ponosili i u čemu smo uživali, moglo bi nepovratno nestati!
Zbog toga vas molimo da potpišete ovu peticiju i tako pomognete u očuvanju jedne od rijetkih prirodnih oaza u Bosni i Hercegovini!
Zapamtite, ovo nije problem samo opštine Bosansko Grahovo, jer vjetar, padavine i podzemne vode nose toksične materije i van njenih granica.
Čuvajmo prirodu i ona će čuvati nas!
Zabrinuti Grahovljani

http://www.bistrobih.ba/nova/2017/06/12/u-povodu-izgradnje-spalionice-guma-u-vitezu-samo-je-nukelarni-otpad-opasniji-od-dioksina-iz-pirolize-guma/

 

IMG-c43b1bfbe25e5ba0885680ef3fd4f73b-V1.jpg

IMG-541b614b244120a101524f296310599b-V.jpg

IMG-66e21bc5feab6cea93237d76206724d7-V.jpg


Mirjana Arežina    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Mirjana Arežina to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your phone number publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...