Donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika uspostavljene na osnovu Aneksa 8.Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH

  1. Podržite nas u nastojanju da se uprosti sistem nadležnosti po pitanju očuvanja nacionalnih spomenika.Sadašnji sistem sa isprepletenim nadležnostima ne daje adekvatne rezultate. Svakodnevno smo svjedoci uništavanja, urušavanja, vandalizma i nebrige vlasti prema nacionalnim spomenicima.Mnogi nacionalni spomenici u Bosni i Hercegovini preživjeli su ratove, ali nebrigu vlasti možda neće.Svjedoci smo nezakonite gradnje oko ili na samim nacionalnim spomenicima, odnosno izgradnji novih objekata na zaštićenom prostoru nacionalnog spomenika, neodržavanju spomenika, napoduzimanjem hitnih mjera zaštite od daljnjeg propadanja, ugroženosti od vegetacije, vlage, vandalizma- rušenja, razbijanja, precrtavanja grafitima, ugroženosti novim intervencijama kojima je narušena integralnost i autentičnost dobra.Zalažemo se i za pojačan inspekcijski nadzor i adekvatno kažnjavanje.U FBiH samo su dva građevinska inspektora nadležna pored ostalih drugih poslova i za nadzor nad nacionalnim spomenicima. Nacionalni spomenici nisu isključivo građevinski objekti.Zalažemo se da se u novom Zakonu definiše i obaveza markacije nacionalnih spomenika, što bi doprinjelo njihovoj zaštiti ali i potpunijem iskorištavanjem turističkih potencijala.
  2. Sjetimo se nedavnog slučaja rušenja zgrade stare Električne centrale na Marin Dvoru.Do toga ne bi došlo da su nadležnosti jasnije definirane zakonom.

Učenici predlažu    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Učenici predlažu to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...