peticija protiv diskriminacije pokrivenih zena u BiH
Nikada prije u ljudskoj historiji nije se vise pricalo o ljudskim pravima i zalagalo za njihovu primjenu. Jedno od osnovnih i neotudjivih ljudskih prava jeste pravo na slobodan izbor religije i vrsenje religijskih obreda samostalno ili skupa sa drugim ljudima. O ovome govore UN deklaracija o ljudskim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima koju je potpisala velika vecina zemalja u svijetu i Evropi, medju njima i Bosna i Hercegovina, koja je pobrojala osnovna ljudska prava (ukljucujuci religiju) i u svom Ustavu. Buduci da je Ustav Bosne i Hercegovine krovni zakon, svi drugi zakonski i pravni akti sa zakonskom snagom (odluke, uredbe i slicno), svih institucija BiH MORAJU BITI U SKLADU SA USTAVOM! Ukoliko nisu uskladjeni sa Ustavom drzave, oni su nistavni. Dovoljno je samo da se pokrene proces ocjene ustavnosti bilo kojeg zakona za koji se smatra da je neustavan.
Pa zar je vazno sta je na glavi ili je vazno sta je u glavi ? Ja stvarno neznam sta je onda slijedece mozda nam narede da nosimo mini suknje ...Svi oni koji podrze u bilo kom smislu ovakve zabrane ne zaboravite da sutra ste mozda vi sljedeci na papiru kojima vam se nesto zabranjuje ...Ne diramo nikoga, pa zasto da nam vi kazete i odlucujete u nase ime stacemo da nosimo i kako da se oblacimo .
Koliko ja znam razlike nema.
A praviti vjestacku razliku - to je vec za reakcije.
Suprostavila bih se svakom vidu diskriminacije, strašna je spoznaja da neko zahtjeva da žena skine dio djeće da bi mogla biti dio javnosti, hajde da mi žene tražimo da ovaj muškarac iz Travnika, ili neki drugi koji traži dažena skida odjeći, skinu pantalone da bi mogli doći na posao...usprotivila bih se i u slučaju da mojoj prijateljici zabrane nositi crninu kad je u žalosti...ZAISTA OČEKUJEM DA ĆE NEKO PREUZETI ODGOVORNOST I SHVATITI OZBILJNOST I ŠIRINU OVE DISKRIMINACIJE.Nije ovdje u pitanju samo mahrama...ovo je diskriminacija žene!!!!!!!!!!!
Neka se stide svog odnosa prema ovim zenama
:)
Ajdmo sada skociti i u boj za prava zena muslimanki poci :)
Ne nosim maramu,ali ne zelim da se ovo desava,jer cu jednoga dana mozda i ja maramu da nosim... jer hocu da imam pravo da nosim sta ja hocu na glavi,kakve to ima veze sa bilo cime....!!!!!!!!!!
Mogu da nosim slona ako hocuuu!!!!!!!!!!!!!!111
...
iz perspektive ljudskih prava pogrešno je nametati im da se otkriju.“
Tariq Ramadan
| This discussion has been closed. |