Peticija za donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama
Ne zelim potpisati samo iz razloga sto osoba/ tzv.psiholog ( bez dana iskustva) Belma Soljanin pokusava sebe da "progura" kroz ovu jako dobru i vaznu pricu. Pokusava u fb grupi Klub trudnica i mama iz Sarajeva da nametne sebe pa tek onda ostalo. Nmg da shvatim osobu koja zeli preko jedne fb grupe da gradi karijeru, i da nametne misljenje kako je grupa neophodna clanicama, a ne njoj. Da ne pricam kakve teme podrzava i objavljuje, svadja sa svekrvom i sl. gluposti. Ona je majka i sada je doktor i savjetnik za svaku bolest, sumnju kod svakog ostalog djeteta, jako je neodgovorno s njene strane dijeliti kojekakve savjerte koji veze s mozgom nemaju, prije svega nije dooooktor, nutricionista i sl.strucnjaci. Samo zato sto je zavrsila psihologiju nije psiholog, treba dosta iskustva da bi postala ono sto zamislja da jeste.
Re:
Postovani/a
Vase misljenje o jednoj osobi ne bi trebalo da Vas potakne da stvari ne gledate malo sire. Ovo zaista nije pitanje samo te jedne osobe, ili nas koje smo pokrenule kampanju- ovo je pitanje svih majki,(pa tako i onih buducih), svih građana i građanki. Da li hocete ili necete podrzati kampanju je naravno Vase pravo.
U svakom slucaju drago nam je da ste barem informisani o nasoj kamanji.
Lijep pozdrav
Udruženje Žene Ženama
This comment has been removed by the person who wrote it.
U svakom slucaju podrzavam donosenje nove regulative o porodiljskim naknadama jer je postojeca katastrofalna. Mozda je potrebno napraviti neku razliku izmedju zaposlenih i nezaposlenih porodilja...ali bar unutar tih grupa ih treba izjednaciti. Treba naci nacin da se poslodavci prisile da isplacuju naknadu plate porodiljama, jer ovo sto se sada radi je, nista drugo do kaznjavanje zaposlenih porodilja, oduzimajuci im platu. Predlazem da se sprovede anketa ko od poslodavaca placa, ko ne placa naknadu; vjerujem da bi tu bilo monogo iznenadjenja...cak i u javnom sektoru!
Jednaka prava za sve porodilje u BiH
Iako peticija u nazivu ima rijec "nediskriminacija" sama peticija diskriminise zaposlene majke. Imam dvoje djece, zeljela bih petoro, ali nemam mogucnosti. Nemam jer moram po godinu dana biti sa jednom platom manje, moram godinu dana moliti drustvo da me pomaze i potpomaze iako godinama placam poreze iz kojih ce se na kraju isplacivati jednake naknade. Nemam mogucnosti jer dijete nakon godinu dana moram ostavljati tetama i gledati kako place za mnom. I sada cete me diskriminirati i reci : pa ostani kod kuce i cuvaj djecu. ALI ja ne zelim biti teret drustvu, zelim doprinositi istom, obezbijediti sebi i djeci lijep zivot bez da molim za pomoc. Iz tog razloga bih potpisala peticiju kada bi peticija trazila recimo prosjecnu platu godinu dana nezaposlenim zenama porodiljama i kompenzaciju cijele plate zaposlenim zenama. Zasto ? Zato jer smo zasluzile! Ne poslodavac, nego drzava da kompenzira.
Postujem zene koje ostaju kuci sa svojom djecom, zaista postujem, ali te zene ne postuju mene koja placam porez.
| This discussion has been closed. |
Kao porodilja iz HNK (Jablanice), a koja sam još uvjek u radnom odnosu kod privatnog subjekta nemam nikakvih prava na plaću za vrijeme porodiljskog odsustva ni u kom procentu.