Hocemo Lijljane za Zastavu !


Sadasnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta politickim putem 4. februara 1998. godine i nema nikakvo kulturno-historijsko utemeljenje, da bi je 2001. usvojio Parlament BiH. Zamijenila je staru zastavu koja je bila koristena od nezavisnosti do tada.

Prvobitna svijetlo plava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih nacija. Medjutim, izabrana je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije. Zuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde predstavljaju evropsko okruzenje Bosne i Hercegovine.

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rjesavano Pariskim mirovnim ugovorom 1995., kojim je konstituisana sadasnja Bosna i Hercegovina. Dugo vremena su politicki predstavnici konstitutivnih naroda iznosili radikalno razlicite prijedoge zajednicke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu sa podjeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa cak i jedan za zastavu sa dva razlicita lica.

Pocetkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve autohtone i izasao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupstine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu vecinu, uz uzdrzavanje svih poslanika SDS i HDZ. 3. februara 1998. godine Vestendorp je onda sam donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadasnju zastavu.

Prva zastava nezavisne BiH, usvojena po proglasenju nezavisnosti 1992., je bijela zastava sa stitom sa ljiljanima koji je preuzet od prvog bosanskog kralja iz 14. vijeka Tvrtka Kotromanica. Zastava je zamjenjena jer se smatrala previse bosanski orjentisana. Republika Bosna i Hercegovina nastavila je sa koristenjem zastave sa ljiljanima i nakon Pariskog mirovnog ugovora sve do februara 1998, kada je Visoki predstavnik proglasio sadasnju zastavu. 

Slična zastavi "Republike Bosne i Hercegovine", bila je zastava "Banovine Bosne", a potom i "Kraljevine Bosne"Zastava Banovine, a potom i Kraljevine Bosne, zasnivala se na grbu bosanske dinastije Kotromanic, Kralja Tvrtka I i njegovih nasljednika. Zastava srednjovjekovne Bosne bila je bijele boje sa grbom dinastije Kotromanic na sredini. Zastava Kraljevine Bosne se razlikovala od zastave Republike Bosne i Hercegovine, po tome sto je imala krunu sa heraldickim ljiljanima. Isti stit i zastavu koristila je bosanska vojska za vrijeme bitke na Kosovu protiv Osmanlija.

Iz priloženih tekstova vidimo da je zastava sa Ljiljanima, odnosno zastava "Republike Bosne i Hercegovine" slična zastavama iz vremena Kraljevine i Banovine Bosne, što znači da nosi veliko historijsko značenje.


Resul Čehajić    Kontaktirajte autora peticije