Inicijativa da jedna od ulica grada Zenica ponese Srđanovo ime

OPĆINA ZENICA

Stručnoj službi vijeća i Načelnika

Zenica: 16.02.2013.godine.

Predmet: građanska inicijativa

Koristeći se mogućnostima, koje pružaju Ustav FBiH (Dio II, član 2, tačka L) Statut općine (čl. 87 i 98) i Poslovnik općinskog vijeća (član 91), podnosimo Vam:

Inicijativu da jedna od ulica  grada Zenica ponese  Srđana Aleksića

Obrazloženje inicijative:

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović, bitno je ovom prilikom istaći da je bio Bošnjak, pripadnici VRS su ga krenuli maltretirati i tuči. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četvorica vojnika su se okanili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Srđana.

Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dušnost”.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana “ulica Srđana Aleksića”. U obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu u Srbiji, nazvan je po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča, kao i u Pančevu, dok je u Neofrmalna grupa građana u Tuzli podnijela inicijativu za imenovanje jedne od tuzlanskih ulica po Srđanu Aleksiću i time postala četvrti grad u regionu koji čuvaju uspomenu na Srđana.

Pozivamo vijećnike VOZ-a, da donesu odluku o dodjeli ulice i time postanu  jedan od gradova u regionu koji na ovaj način pokušavaju da sačuvaju uspomenu na Srđana.

Mi, potpisnici/e peticije, pozivajući se na prava građana BiH, koristeći se mogućnostima, koje pružaju Ustav FBiH (Dio II, član 2, tačka L) Statut općine (čl. 87 i 98) i Poslovnik općinskog vijeća (član 91),

podnosimo Vam:  Inicijativu da jedna od ulica  grada Zenica ponese ime Srđana Aleksića

 


Muhamed Pivić    Kontaktirajte autora peticije