Inicijativa da jedna od ulica grada Zenica ponese Srđanovo ime

OPĆINA ZENICA

Stručnoj službi vijeća i Načelnika

Zenica: 16.02.2013.godine.

Predmet: građanska inicijativa

Koristeći se mogućnostima, koje pružaju Ustav FBiH (Dio II, član 2, tačka L) Statut općine (čl. 87 i 98) i Poslovnik općinskog vijeća (član 91), podnosimo Vam:

Inicijativu da jedna od ulica  grada Zenica ponese  Srđana Aleksića

Obrazloženje inicijative:

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović, bitno je ovom prilikom istaći da je bio Bošnjak, pripadnici VRS su ga krenuli maltretirati i tuči. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četvorica vojnika su se okanili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Srđana.

Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dušnost”.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana “ulica Srđana Aleksića”. U obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu u Srbiji, nazvan je po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča, kao i u Pančevu, dok je u Neofrmalna grupa građana u Tuzli podnijela inicijativu za imenovanje jedne od tuzlanskih ulica po Srđanu Aleksiću i time postala četvrti grad u regionu koji čuvaju uspomenu na Srđana.

Pozivamo vijećnike VOZ-a, da donesu odluku o dodjeli ulice i time postanu  jedan od gradova u regionu koji na ovaj način pokušavaju da sačuvaju uspomenu na Srđana.

Mi, potpisnici/e peticije, pozivajući se na prava građana BiH, koristeći se mogućnostima, koje pružaju Ustav FBiH (Dio II, član 2, tačka L) Statut općine (čl. 87 i 98) i Poslovnik općinskog vijeća (član 91),

podnosimo Vam:  Inicijativu da jedna od ulica  grada Zenica ponese ime Srđana Aleksića

 


Muhamed Pivić    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Svojim potpisom dajem ovlast da Muhamed Pivić preda moj potpis nadležnima ovoga problema.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...

Facebook