Jozo Matić ne može biti predsjednik OIK Stolac

 

Centralna izborna komisija Bosne iJozo_Matic2.jpg Hercegovine 12. januara poništila je izbore u Stocu i imenovala Jozu Matića za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije (OIK) Stolac koji će provesti ponovljene izbore.

Jozo Matić nema potrebno iskustvo da bude predsjednik OIK Stolac. Matić je općinski pravobranilac u Stocu koji se prijavio za ponovni mandat, a taj izbor u konačnici će zavisiti od načelnika i Općinskog vijeća Stolac. Ovim je Matić direktno u sukobu interesa, jer će učiniti sve da osigura HDZ-u pobjedu kako bi od tog istog HDZ-a bio ponovo izabran na poziciju općinskog pravobranioca. 

Matić je tokom ratnih sukoba u BiH, odnosno u periodu u kojem su počinjeni zločini nad bošnjačkim stanovništvom u Stocu, obnašao dužnost policijskog zapovjednika u Stocu u okviru tadašnjeg MUP-a Herceg-Bosne. Dokumenti koji govore o njegovoj ratnoj ulozi su u dva navrata dostavljani Jedinici za pravila puta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Međutim, Jedinica nije uspjela izvršiti pregled svih zaprimljenih predmeta, te su oni, uključujući i predmet koji se odnosi na Matića, ustupljeni Tužilaštvu BiH. Epilog i faza u kojoj se nalazi istraga u ovom slučaju nisu poznati.

S druge strane, poznato je koji se događaji stavljaju na teret novom predsjedniku Općinske izborne komisije Stolac. Matić se, kao zapovjednik Policijske stanice Stolac, sumnjiči za lišavanje slobode većeg broja Bošnjaka iz Stoca tokom aprila 1993. godine, koji su privedeni, ispitivani i maltretirani u prostorijama Policijske stanice, a zatim i transportovani u logor "Dretelj". Matić je osumnjičen i za privođenje Bošnjaka koji su ranije bili pripadnici MUP-a Republike BiH u Stocu u junu 1993. godine, te za kontinuirano učešće pripadnika Policijske stanice Stolac u masovnim hapšenjima Bošnjaka iz Stoca, te njihovo transportovanje u logore tokom jula i augusta 1993. godine. Pažnja u predmetu posvećenom Matiću je posvećena i pljačkanju imovine uhapšenih Bošnjaka, kao i progon civila bošnjačke nacionalnosti.

Za navedena djela Matić još nije odgovarao, ali se pojavljivao kao svjedok u procesima za ratne zločine u Stocu, poput suđenja osuđenom ratnom zločincu Miroslavu Ragužu.

Iz svega gore navedenog više je nego razumljivo zašto imenovanje Joze Matića na poziciju zamjenskog predsjednika OIK Stolac kod mnogih građana Stoca potvrđuje sumnju da CIK BiH u Stocu namjerava osigurati nezakonitu pobjedu HDZ-u. 

Kako bi se uklonila sumnja u umješanost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u pokušaj namještanja izbora zahtjevamo od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da poništi imenovanje Joze Matića na mjesto zamjenskog predsjednika OIK Stolac. Također tražimo da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na ovu poziciju imenuje osobu koja nema sumnjivu ratnu i poslijeratnu prošlost, koja nije u službi nijedne politike i čiji lični kredibilitet nije upitan. 


Inicijativa za Stolac    Kontaktirajte autora peticije