Pomozimo roditeljima i ucenicima grada Cazina

Dragi prijatelji,roditelji,građani 

Kao što znamo, na prostoru USK neke općine Bihać, Velika Kladuša i Bosanska Krupa pomažu svojim srednjoškolcima sa subvencioniranjem mjesečnih karata koji su potpisali sa privatnim prevoznicima koji prevoze učenike na tim općinama. S tim su smanjeni  troškovi školovanja djece koji su veoma visoki, pogotovo za one roditelje koji školuju više od jednog djeteta.  Vrijedno je to pomena i pohvale, ali naša općina Cazin je u svemu specifična pa i u tome da nikad nije pokušala odvojiti dio sredstva za pomoć plaćanja troškova ili bar dijelom subvencioniranja trškova prevoza đaka, ali su nam zato uveli u dogovornom principu ne tržišnim nadmetanjem lihverske prevoznike koji nas po volji i želji  uzimaju kako hoće i koliko hoće. Nesmiješ se žaliti jer oni odredit će i tvoju sudbinu daljnjeg školovanja.

Cilj ovog projekta jeste:

-da se smanje cjene karata na prihvatljivu cjenu

-da se omogući plaćen besplatan prevoz od 1.2 do 1.5.2017 god.

Sigurno se sada pitate zašto baš drugo polugodište ali mnogi od roditelja koji rade u firmama(Fikocomerc,Limometal,Mimar,Dola) i koji ne rade nikako,
kod kuće su na zimskom ili imaju kakvo takvo primanje ili nemaju nikakvo,dobrodošla bi ima pomoć.Cjene mjesečni karta na nekima područjima su stvarno velika glavobolja roditelja,navodimo neke primjere:

-Dojnja Lučka 95 KM,

-Šturlić 95 KM,

-Trš.Raštela 85 KM,

-Skokovi 75 KM itd.

Mi djeca nismo ničijih politički predstavnici, nego samo tražimo da nam se pomogne, da nam se uvede pravo na besplatnu mjesečnu đačku kartu, da nam se bar uvede subvencioniranje troškova prevoza, da se uvede red kod lihvarski prevoznika đaka i cijena karte se dovede u normalan i realan tržišni odnos  kako je to uređeno po drugim općinama USK.

U potpisu, grupa učenika srednje škole iz Cazina.


Nisvet Arapovic    Kontaktirajte autora peticije