Mladen Jelicic - Troko kandidat za "Sestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva"

Građanska inicijativa za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajava" jugoslovenskom i bosanskohercegovačkom zabavljaču, voditelju i glumcu, gospodinu Mladenu Jeličiću - Troki.

Ukoliko ste saglasni sa konstatacijom da gospodin Mladen Jeličić - Troko zaslužuje Povelju kao dobitnik "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva", molim da potpišete ovu peticiju. 
 
Peticija je otvorena do četvrtka 20.01.2022. godine do 10:00h.
 
E-mail adrese i brojevi telefona su dostupni samo autoru peticije.

Kratka biografija: 

Mladen Jeličić je rođen u Sarajevu 1948. godine gdje se i školovao. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu (nikada nije završio), te član Akademskog pozorišta Slobodan Princip Seljo, gdje je bio jedan od nosilaca pozorišnog repertoara. Više puta je nagrađivan u zemlji i inostranstvu, kao i nagradama za glumu na raznim festivalima.

Od 1985. radio je u Radnoj organizaciji ZOI '84 kao odgovorni organizator umjetničkih programa. Zajedno sa Sašom Bukvićem od 1987. - 89. godine bio je idejni tvorac likovnog projekta u kojem su učestvovali likovni umjetnici sa prostora cijele Jugoslavije pod nazivom “Jugoslovenska Dokumenta.” Ovaj projekat bio je proglašen najvećim likovnim događajem za 1987. godinu na području tadašnje zajedničke države.

Od 1988. pa do početka agresije u Bosni i Hercegovini  je kao član "Audicije" igrao širom bivše Jugoslavije, koja je odigrana oko 600 puta.

Do sada je učestvovao u više od 300 emisija na tv programima. ("Kaži mi kaži" režija V. Milašević, "Let let buba maro", "Pogled","Teversenove bajke", "TV kabare", "Tragom ptice Do-Do" i druge).

Od 1994. se aktivno uključio u rad SOS-Kinderdolf Internacional-a, gdje je radio do 2000. godine. Radio je na projektima nenasilnog razrješavanja sukoba, liječenja posttraumatskog sindroma "Play therapy." Vodio je klub za djecu i omladinu, te sačinio program rada u "Hermann Gmeiner centru za mlade." Oktobra 1998. učestvovao je kao predavač na “International conference on dealing with a human phenomenon“ u Tallinnu, Estonija.

Idejni je tvorac i autor projekta "Svijetla strana" u Tuzli u sklopu "Kuće plamena mira", gdje je radio sa srednjoškolcima u organizaciji predstava i TV emisija o svim temama koje interesuju srednjoškolce.

Uređivao je za FTV emisiju "Trokin sveznadar", gdje se odgovaralo na pitanja o bontonu osmoškolcima. Za Dnevni Avaz obilazio je Sarajevo i pisao ocjene restoranske ponude u gradu. Za različite TV kuće snimio je više od 600 emisija o kuharima, autorski projekti.

Autor je projekta "Naša djeca imaju prvo da znaju", na kojem aktivno radi od 1997. godine. U sklopu tog projekta trenutno je u izradi knjižica sa biografijama ličnosti po kojima osmogodišnje škole u Kantonu Sarajevo nose imena.

Filmografija : 

  • 1976 Teversenove Bajke
  • 1988 Tragom Ptice Dodo
  • 1989 Puki
  • 1991 Nova Audicija 
  • 1997 Savršeni krug
  • 2007 Naša mala klinika 
  • 2007 Duhovi Sarajeva
  • 2010 Dva smo svijeta različita
  • 2011 Lud, zbunjen, normalan 

Nijaz Skenderagić    Kontaktirajte autora peticije