Nargila-moderna droga

Članovi sekcije "Civitas" OŠ "Umihana Čuvidina", Sarajevo, radeći na "Projektu Građanin" izabrali su problem konzumiranja nargile maloljetnih osoba.

Istražujući ovaj problem, došli su do poražavajućih rezultata: da sve više maloljetnika (počevši i od 12 god) skoro svakodnevno konzumiraju nargilu, s tim da nisu svjesni niti su informisani o brojnim štetnim posljedicama konzumiranja nargile: glavobolja, ovisnost, agresivnost, ošamućenost, neraspoloženje. Najveći utjecaj se odnosi na mozak i pluća ljudi. Obratili smo se nadležnim institucijama Vlade i Skupštine KS: Sanitarna, zdravstvena i farmaceutska inspekcija, JU Zavod za bolesti ovisnosti KS, Ministrstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, MUP KS, koji su nas podržali u incijativi za dopune i izmjene postojeća tri zakona a to su:

Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina,

Krivični zakon BIH, 

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. 

U okviru ovih zakona kojim bi se NARGILA- proglasila legalnom drugom kao što su i alkohol i cigarete, samim tim bi se i nabavljanje, korištenje, prodaja nargile bili obuhvaćeni zakonskim propisima. 

Nadamo se da ćete potpisujući našu peticiju doprinijeti što skorijem rješavanju ovog problema, a time spasiti mlađe naraštaje od štetnih utjecaja ovog Tihog Ubice nacije. 


Sekcija "Civitas", OŠ "Umihana Čuvidina"    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Sekcija "Civitas", OŠ "Umihana Čuvidina" to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people who are viewing other petitions on our site, but have not yet viewed this petition.

Facebook