NE izgradnji hidroelektrana na rijeci Vrbas

Stranka SDA je objavila tzv "Program 100 strateških projekata za razvoj BiH i FBiH", u kom se nalaze plan o mnoštvu izgradnji hidroelektrana na području Bosne i Hercegovine.
Među njima se nalaze i dva plana za izgradnju hidroelektrana na rijeci Vrbas pod nazivom:
1. HE Vinac - Jajce na rijeci Vrbas 12 MW
2. HE Babino Selo - Donji Vakuf na rijeci Vrbas 11.5 MW


 - Dakle, predviđena je izgradnja dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas na prostornoj dužini 23km!
- Grad Jajce bi, obzirom na već postojeće HE na Vrbasu u pravcu Banjaluke, postao bunkerisani grad, opasan za življenje, nepristupačan u saobraćajnom pogledu, nastale bi klimatske promjene sa katastrofalnim posljedicama.

- Zatim, izgradnjom HE mnoga naseljena mjesta bila bi potopljena, kao i obradive površine kojima područje Srednje Bosne ionako oskudijeva, itd.
- Obzirom na postojeće HE, opštepoznato je da u svakoj HE radi mali broj uposlenika, što znači da izgradnja navedenih HE ni približno neće riješiti postojeću brojku nezaposlenosti.
- I mnogo ranija praksa je pokazala da će mještani biti osiromašeni otuđivanjem njihove nepokretne imovine - da će ostati bez svog obradivog i šumskog posjeda i da nikad naknada nije ni približno određivana niti isplaćena u takvim i sličnim slučajevima.
- I, na kraju, mještani bi i dalje bili nezaposleni.

Ovom Peticijom zahtjevamo da se pod hitno i zauvijek -  bezuslovno odustane o namjeri izgradnje hidroelektrana na rijeci Vrbas.

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Zijad Plivac to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...