Ne spašavajte nas od golubova. Oni ne ugrožavaju našu sigurnost

Dragi građani Sarajeva, vi koji ste rođeni u Sarajevu i vi koji živite u njemu, kao i ja svjedočite njegovom sukcesivnom uništavanju kako kulturološki, arhitektonski tako i tradicijski. Simboli Sarajeva postaju igračke onih koji odlučuju o ovom gradu a njegov identitet zbog te igre biva užasavajuće narušen. Rat je uništio mnogo ali uništenja koja se dešavaju u ovom devijantnom stanju koje zovemo mir su nešto što razumno ne mogu i ne želim prihvatiti. Skrnavljenje Baščaršije uslijed pohlepe pojedinaca je očito zadnjih godinu dana i ona više nema onu svoju čar i smisao. Ostao je još pokoji golub da svjedoči razglednice moga grada koje su obilazile svijet i pozivale ljude da dođu. Nakon postavljanja zaštita da se onemogući prilaz golubovima, skrnavljenje Baščaršije je doživjelo vrhunac.

Molim vas da ne žmirimo mazohistički dok nas brane od golubova. Molim vas da, ako vam je ovaj grad bitan bar trun, potpišete ovu peticiju. Molim vas da još dugo djeca osjete ljepotu Čaršije i svojim ručicama hrane golubove onako kako smo to mi radili. Molim Vas da ovu peticiju šaljete dalje jer slijedeći koje će ograditi zaštitnim ogradama i slijedeći koji će zbog toga otići smo mi. Molim vas da dignemo glas protiv „spašavanja od golubova“ i protiv „sigurnosti ugrožene golubovima“.

Ovo je najmanje što mogu uraditi za grad u kojem sam se rodila i koji mi je toliko dao. On to očekuje od mene. Od svih nas.

Peticija će imati i verziju potpisivanja na nekoliko lokacija u gradu koje ću naknadno objaviti.

Unaprijed hvala,

Naida Kurdija