Neefikasan gradski prevoz

PETICIJA ZA EFIKASAN SISTEM ELEKTRONSKE NAPLATE U JAVNOM GRADSKOM PRIJEVOZU SARAJEVO  

Dozvolite nam da Vam se obratimo u ime učenika Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo. Mi se u sklopu praktičnog dijela predmeta Građansko obrazovanje „Projekt građanin“ bavimo problemom neefikasnog gradskog prevoza i ovim putem želimo dati naš doprinos u njegovom rješavanju.

Svjesni smo da gradski prevoz nije efikasan. Da vozila često kasne ili ih nema, da se gužve stvaraju na stanicama, da su vozila zapuštena, da se GRAS nalazi u ogromnim problemima, da je Centrotrans privatna firma itd. I pored brojnih problema, problem zbog kojeg Vam se mi obraćamo je i dalje loš i neefikasan novi sistem elektronske naplate, koji je najavljen 2019. godine od strane Ministra saobraćaja KS Adnana Štete. Iako najavljivano “elektronski čitači” još uvijek nisu uvedeni u sva vozila javnog prevoza, kako je to ministar Šteta obećavao. U Centrontransu je uvedeno elektronsko naplaćivanje karti i efikasno je, dok u Grasu u nekoliko autobusa postoji aparat za elektronsko naplaćivanje ali nije efikasno ili ne radi. Samim tim stvara se dodatna gužva dok vozač svakom pojedinačno naplati kartu. Uvođenje novog jedinstvenog sistema elektronske naplate karata bi znatno olakšalo posao vozačima ali i značajno smanjilo gužve. Također korigovanje i diferencijacija cijene karata  bi znatno privuklo građane da koriste gradski prevoz. Svjedoci smo da i danas vožnja košta isto vozili se dvije ili 22 stanice, a mnogi ne žele da koriste gradski prijevoz jer će platit dosta novca dok dodju do svog odredišta, mjenjajući dva ili više vozila i linije. Zbog svega navedenog mjera javne politike za koju se naš razred zalaže je da se:   “Elektronski čitači i naplata uvedu u sva vozila Javnog gradskog prijevoza i da se cijene karte naplaćuju po vremenskom intervalu”.   Ako se slažete sa našim zahtjevom bilo bi nam drago da nas podržite u ovoj peticiji, potpišete i podijelite.  

S poštovanjem, III – 1 Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo    


III-1 razred Srednja škola za saobraćaj i komunikacije    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvatam da III-1 razred Srednja škola za saobraćaj i komunikacije može vidjeti sve podatke koje pružim na ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem saglasnost za obradu informacija koje pružam u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...