Ostavka dr.Secerbegovic Ferhate ,,pedijatar ..Brcko.Distrikt

Mnogi su poznati sa ovom situacijom koja se desila u Brckom. Za one koji nisu citaj te sta majka male Nejle prica molim vas...

"Počela je u nedjelju da kiše. Bila je neurorizična. Imala sam težak porođaj. Nikakvih bolesti nije imala osim hipotoniju mišića (snižen tonus mišića op.a). to smo liječili i izliječili. Stavili smo je na noge. Podigli smo dva kredita, prodali smo stoku, traktor... ali smo je uspijeli izliječiti.

7.decembra je Nejla ambulantno pregledana u Domu zdravlja, i dežurni ljekar uprkos Zadinom upozorenju da je malena Nejla hipotonična i da ne može iskašljati sekret, kazao da će djevojčica to iskašljati i propisao joj je sirupe „Flamamed“ i „Zinat“. U ponedeljak navecer je Nejla pocela da krklja usljed silnog sekreta koji nije imala snage da izbaci sama. Oko 3 sata sam primjetila da je poplavila oko usta i odveli smo je na odjel pedijatrije u Opcoj bolnici u Brckom.

Nejli je dr. Samra Karamujic prikljucila kisik i povadila sekret cime je vratila Nejlu u zivot.

Nažalost, dežurstvo doktorice Samre Karamujić je završeno i došli su drugi ljekari koji su preuzeli smjenu....

Iako je doktorica Karamujić prenijela šta je potrebno uraditi malenoj Nejli doktorica Ferhata Šećerbegović, koja je dolazila u smjenu, se toga nije pridržavala.

Šećerbegović je Nejli promijenila terapiju. Iako joj je rečeno da djetetu treba vaditi sekret jer isti nije mogla sama izbaciti, to Ferhata nije činila! Dijete se neubičajeno puno znojilo, na momente se i „gubila“. Govorila sam im da nešto nije u redu. Doktori su davali Nejli jos neke lijekove, nisam znala koji su to lijekovi.

Kada je takvu terapiju dijete dobilo automatski se „gubilo“, plavilo, teško disalo.... Vrišteći sam dozivala doktoricu i medicinsko osoblje, ali oni su tvrdili da paničarim bez potrebe. 

Kad sam odlazila po pomoc za svoje dijete vidila sam da su u sobi gdje su sjedili ispijali kafu, pušili, čitali novine... molila sam ih da pomognu djetetu, ali oni su samo govorili da se smirim!

Dijete nije reagiralo na moje pozive niti na dodir.

Uradili su uputnicu za Tuzlu, te iako je nekoliko doktora vidjelo da je Nejla teško bolesna, u pratnji za Tuzlu osim djevojčicine majke pošla je samo medicinska sestra. Bez ljekara!!

Dijete mi je umrlo na Šićkom (put prema Tuzli). Dva puta je zatrzala nogama i rekla „Mama hoću kući“! To je bio kraj..... 

Znali su (ljekari) koliko je Nejla bila teško bolesna, ali se nisu udostojili ni da najave da su poslali dijete u teškom stanju na UKC Tuzla. Većina ljekara je nemarna, bez ljudskosti i morala. Čekaju samo novac ne mareći za djecu!

Toj Ferhati ako se ne presudi po zakonu, ja vam kažem, ja ću joj presuditi. Ako bude korumpirana policija i Pravosuđe u Brčkom kao što je Zdravstvo ja ću njoj presuditi! Još jedno dijete iz Brčkog je u teškoj situaciji. To dijete, čiji je otac umro prije mjesec dana, ima 8 godina i umire, ali se krije. Prije dva mjeseca jedno dijete je umrlo! Sve kriju- kazuje Zada."

Nalazi obdukcije su pokazali da je dijete umrlo od upale sinusa. Oni su liječili upalu pluća. Nisu htjeli ništa da snimaju da reagiraju kako treba. Nalaze su uradili tek 15 sati nakon što su je smjestili u bolnicu!

U vizitu je dolazilo 7 ljekara....a nijedan nije pomogao niti se barem sjetio da urade nalaze da istraze sta je ustvari maloj djevojcici. 

Interesantno je da još uvijek nema reakcije od nadležnih iz Zdravstva u Brčko Distriktu. 

Ovo nazalost se desava po cijeloj Bosni i Hercegovini!

Pozivam sve dobre ljude da se odazovu i da pomognu! 


Sadika Delic Dinka    Kontaktirajte autora peticije