Otvaranje konzulata BiH u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija

Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija apeluje na odgovorne osobe Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pokrenu postupak otvaranje diplomatskog-konzularnog predstvaništva u jednom od gradova ove pokrajine. Mišljenja smo da nakon 12 godina, nakon što je zatvoren konzulat Bosne i Hercegovine u gradu Bonu, krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi ponovnom otvaranju konzularnog predstavništva u jednom od gradova ove pokrajine.

U prilog ovome ide i činjenica da u ovoj pokrajini Savezne Republike Njemačke najviše živi građana Bosne i Hercegovine i da su uskraćeni u obavljanju potrebnih administrativnih poslova vezano za domovinu. Kako bi ostvarili svoja prava, bosanskohercegovački građani moraju ići u dosta udaljeni Frankfurt na Majni kako bi obavile nužne konzularne radnje kao što su produženje pasoša itd. Neki građani ove pokrajine moraju čak putovati i po 500 km u jednom smjeru kako bi došli u Frankfurt. Često je to popraćeno činjenicom da naši građani moraju uzet dan slobodno od posla kako bi obavile neke od administrativnih radnji. To predstavlja i financijsko opterećenje za naše građane što bi se lahko moglo izbjeći na taj način da se otvori DKP Bosne i Hercegovine u gradovima kao što su Diseldorf, Keln, Bon ili neki drugi grad.

Također je od ekonomskog značaja da bh.vlasti imaju predstavništvo u najvažnijoj regiji Njemačke kako bi intenzivirali saradnju sa njemačkim proizvođačima ove regije u kojoj su nastanjeni između ostalog njemački privredni giganti mašinske i hemijske industrije. Naše susjedne države, Republika Hrvatska i Republike Srbija, imaju generalni konzulat u ovoj pokrajini, tačnije u Diseldorfu, glavnom gradu ove pokrajine i ostvaraju vidne rezultate u saradnji sa njemačkim partnerima ne samo na ekonomskom planu. Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija ne vidi validnog razloga da naši građani ove regije budu uskraćeni takvim jednim generalnim konzulatom.

Pored sve većeg broja bosanskohercegovačkih građana koji tražeći novi posao u Njemačkoj u velikom broju završe u ovoj pokrajini smatramo da je opravdano sa svake tačke gledišta da se ponovo otvori generalni konzulat Bosne i Hercegovine u ovoj pokrajini. Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija stavlja se na raspolaganje da pomogne pri iznalasku adekvatog objekta ili prostorija kako bi pomogli našoj vlasti da uspješno okončaju taj proces.


Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )