Otvaranje konzulata BiH u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija

Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija apeluje na odgovorne osobe Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pokrenu postupak otvaranje diplomatskog-konzularnog predstvaništva u jednom od gradova ove pokrajine. Mišljenja smo da nakon 12 godina, nakon što je zatvoren konzulat Bosne i Hercegovine u gradu Bonu, krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi ponovnom otvaranju konzularnog predstavništva u jednom od gradova ove pokrajine.

U prilog ovome ide i činjenica da u ovoj pokrajini Savezne Republike Njemačke najviše živi građana Bosne i Hercegovine i da su uskraćeni u obavljanju potrebnih administrativnih poslova vezano za domovinu. Kako bi ostvarili svoja prava, bosanskohercegovački građani moraju ići u dosta udaljeni Frankfurt na Majni kako bi obavile nužne konzularne radnje kao što su produženje pasoša itd. Neki građani ove pokrajine moraju čak putovati i po 500 km u jednom smjeru kako bi došli u Frankfurt. Često je to popraćeno činjenicom da naši građani moraju uzet dan slobodno od posla kako bi obavile neke od administrativnih radnji. To predstavlja i financijsko opterećenje za naše građane što bi se lahko moglo izbjeći na taj način da se otvori DKP Bosne i Hercegovine u gradovima kao što su Diseldorf, Keln, Bon ili neki drugi grad.

Također je od ekonomskog značaja da bh.vlasti imaju predstavništvo u najvažnijoj regiji Njemačke kako bi intenzivirali saradnju sa njemačkim proizvođačima ove regije u kojoj su nastanjeni između ostalog njemački privredni giganti mašinske i hemijske industrije. Naše susjedne države, Republika Hrvatska i Republike Srbija, imaju generalni konzulat u ovoj pokrajini, tačnije u Diseldorfu, glavnom gradu ove pokrajine i ostvaraju vidne rezultate u saradnji sa njemačkim partnerima ne samo na ekonomskom planu. Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija ne vidi validnog razloga da naši građani ove regije budu uskraćeni takvim jednim generalnim konzulatom.

Pored sve većeg broja bosanskohercegovačkih građana koji tražeći novi posao u Njemačkoj u velikom broju završe u ovoj pokrajini smatramo da je opravdano sa svake tačke gledišta da se ponovo otvori generalni konzulat Bosne i Hercegovine u ovoj pokrajini. Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija stavlja se na raspolaganje da pomogne pri iznalasku adekvatog objekta ili prostorija kako bi pomogli našoj vlasti da uspješno okončaju taj proces.


Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvatam da Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija može vidjeti sve podatke koje pružim na ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazati vaš broj telefona javno online.


Dajem saglasnost za obradu informacija koje pružam u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...