Peticija podrške novosadskom profesoru Dinku Gruhonjiću

Programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću ugrožen je život, a državne institucije Srbije na spiralu zla koja se širi i dalje ćute.

Danima traju otvorene prijetnje ubistvom profesoru Gruhonjiću, a većinski režimski mediji u Srbiji samo dodatno pojačavaju intenzitet napada i manipulativnih optužbi, vodeći do usijanja.

Sve je počelo prije nekoliko dana kada se na društvenim mrežama pojavio montirani snimak sa prošlogodišnje tribine u okviru festivala „Rebedu“ koji se održava u Dubrovniku, a na kojem je govorio i Gruhonjić. Snimak traje 59 sekundi i na njemu se nalazi izjava istrgnuta iz konteksta, kojoj je dato novo značenje i novi kontekst.

Odmah nakon distribucije montiranog snimka Gruhonjiću su počele stizati prijetnje smrću.

Da zvanični državni vrh stoji iza ovog progona, vidi se po raspravi koja je povedena u Skupštini Srbije, gdje su bezumno polemisali na temu - da li Gruhonjić slavi ustaške zločine. Sinhronizovano, na društvenim mrežama su brojne „nacionalno osviješćene“ stranice zahtijevale da bude izbačen s fakulteta na kojem radi.

Neistinitim i manipulativnim video konstrukcijama izazvan je bijes srpskih nacionalista, zbog čega su na ulazu zgrade u kojoj živi profesor Gruhonjić ispisani prijeteći grafiti, koji jasno ukazuju da je nacionalističko zlo, državno njegovano, sada dobilo šire razmjere – direktno je ugrožena bezbjednost profesora Gruhonjića i njegove porodice.

Riječ je o još jednom sistemskom progonu kritičara srpske zvanične politike, ratnohušačke retorike i nacionalizma koji je Balkan koštao na stotine hiljada života.

Mi, dolje potpisani, upozoravamo da je scenario koji ovih dana preživljava profesor Gruhonjić i njegova porodica već viđen početkom devedesetih godina prošlog vijeka, kada su zbog organizovanih hajki Srbiju morali napustiti Mirko Kovač, Vidosav Stevanović, Ranko Radović i brojni drugi. Nakon organizovanih progona tada, i ućutkivanja, tjeranja i progona neistomišljenika Srbija je “zaronila” u ratove, sprovodeći genocide i etnička čišćenja na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Da se ne ponovi!

 

 


Novak Tomović    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvatam da Novak Tomović može vidjeti sve podatke koje pružim na ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem saglasnost za obradu informacija koje pružam u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...