Peticija za oslobađanje Zaima Rizvića

Pomozimo nepravedno osuđenom Zaimu Rizviću iz Tuzle, BiH.

Zaim Rizvić je osuđen na 8 godina i 3 mjeseca zatvora jer je u tuzlanskom naselju Batva iz automatske puške 20. januara 2016. godine ubio kamatara koji mu je posudio 500 maraka da kupi ugalj za grijanje.

Za tih 500 maraka Zaim je, kaže, kamataru morao isplatiti 8 hiljada maraka. Međutim, kako tvrdi Zaim, to mu nije bilo dovoljno pa je tražio još novca, a Zaim je proživljavao pravu torturu.

“Nakon određenog vremena Zaim prima poziv od Suljkića koji od njega traži da mu vrati pare ali ne 500 KM koliko mu je ostavio već traži da mu vrati 8.000 KM. “Kada je rekao koliko traži da mu vratim zamalo mi mobitel nije ispao iz ruke. Galamio je dok smo razgovarali i kazao mi kako treba da spremim dokumente za penzionerski kredit i da je on već sve sredio biće gotovo sve za dva dana” – kaže Zaim Rizvić u svojoj ispovijesti. Zaim pristaje da ode sa Suljkićem i završi sve što je potrebno kako bi dobio kredit od 8.000 KM jer kako kaže drugog izbora u tom trenutku nije bilo. “Rekao mi je da ako ikome išta kažem neće me biti. Odvzao me je na strelište gdje me je tukao rukama i pištoljem. Nisam nikome ništa rekao, lagao sam kako sam pao s drveta i povrijedio se” – priča Zaim. Zaim nakon svega odlazi sa Suljkićem da u banci završe svu potrebnu proceduru u vezi sa dobijanjem kredita ali tada mu je bilo potrebno 30 KM kako bi mogao platiti mjenice. Tih 30 KM daje mu Suljkić. “Završimo kredit i ja mu u njegovom džipu predam novac 8.000 KM. Tada sam mislio da je stvar gotova i da je to to. Međutim, kroz 15-ak dana on mene ponovo zove i traži da mu sad platim 300 KM za onih 30 KM što mi je dao za mjenice. Tada sam počeo da razmijšljam šta da radim” – govori ovaj penzioner iz Tuzle. Zaim je odlučio da pozove Suljkića svojoj kući i nakon što je on došao uperio je pušku u njega i rekao kako će pozvat policiju pa da se vidi jel njegovih 500 KM vrijedi 8000 KM. “Kada sam rekao da ću zvati policiju on se uhvatio za pištolj i ja sam tada ispucao 14 metaka u njega. Nakon toga krenuo sam i sebe da ubijem tada je žena počela da zapomaže i odustao sam. Kada je došla policija i saznala da sam ubio kamatara Nusreta Suljkića rekli su svaka čast, pa ti si sad olakšao život svima, cijeloj Tuzli” – kaže u svojoj ispovijesti Zaim Rizvić. Zaim Rizvić trenutno izdržava kaznu od osam godina i tri mjeseca zatvora u KPZ-u “Zenica” gdje su prema njemu kako kaži svi maksimalno korektni. Već dva puta Zaim je pokušao sebi da oduzme život. Jednom su ga stražari spasili kada se pokušao objestiti.


R. Rizvanović    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize R. Rizvanović to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...