PETICIJA ZA BESPLATNU PODJELU ZAŠTITNIH MASKI (FFP3) OSNOVCIMA I SREDNJOŠKOLCIMA PRILIKOM PROGLAŠENJA EPIZODE "UPOZORENJE"!

Svjesni problema sa kojim se građani Kantona Sarajevo i BiH svakodnevno suočavaju,  učenici/e Srednje medicinske škole Sarajevo odlučili su i ove godine pokrenuti peticiju o problemu zagađenosti zraka.

Analizirajući podake shvatili smo da je BiH prva u Evropi po zagađenosti zraka, a druga u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija nas je na to mjesto svrstala 2017. godine, gdje se navodi podatak da godišnje u BiH direktno od posljedica zagađenosti zraka umire 3500 ljudi.

Nažalost, naše vlasti ni ove godine nisu poduzele adekvatne mjere.

Ovi podaci su toliko alarmantni da mi učenici/ce Srednje medicinske škole Sarajevo želimo dati naš doprinos u podizanju svijesti  i zaštiti naših vršnjaka.  

Zagađeni zrak može značajno utjecati i na zdravlje djece. Studije su pokazale kako je zagađenje zraka snažno povezano za bolestima organa za disanje poput upale plućabronhitisa i astme. Dokazi  sugerišu da zagađeni zrak uzrokuje oksidacijski stres i zapaljenje malih disajnih puteva kod djece, što vodi pogoršanju  astme, hroničnog bronhitisa, opstrukciji disajnih puteva i smanjenoj razmjeni gasova. Sve je više dokaza kako zagađeni zrak ometa fizički i mentalni razvoj djeteta.

Zbog svega navedenog odlučili smo da od nadležnih vlasti tražimo da obezbjede dovoljan broj zaštitnih maski (FFP3)  za sve osnovce i srednjoškolce koje bi bile podjeljene kod  narednog proglašenja epizode “upozorenje”.

Na ovaj način bismo značajno  podignuli  svijest naših građana o ovom problemu, kao i preventivno zaštitili naše mlade. Ova mjera bi istakla važnost dosljedne provedbe "Plana interventnih mjera" i olakšala nadležnim vlastima provedbu istog.

Svjesni smo da se “mnogi”  prilikom  proglašenja epizoda  “upozorenja “ i “uzbune” ne pridržavaju "Plana interventnih mjera" i uputa nadležnih vlasti.

 

Unaprijed Vam se zahvaljujemo i nadamo se da ćete podržati našu PETICIJU.

 

S poštovanjem,

Sekcija CIVITAS

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Adel Mahović to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...