PETICIJA ZA USKLAĐIVANJE STATUTA OPĆINE TRAVNIK SA ZAKONOM O LOKALNOJ SAMOUPRAVI FEDERACIJE BIH

Dobri ljudi,

Dobrodošli u srce SBK.
Dobrodošli u deprimirano sivilo našeg centra, u ruglo naše škole, i u novi svijet koji pokušava desetljećima da nikne na ruševinama komunizma. Dobrodošli u grad propuštenih prilika, jedan divan grad sa mnogim prirodnim bogatstvima. Sa novim vođama, novim bossovima, novim bratstvima i jedinstvima.
Dobrodošli u Travnik.
Ne, ovo nije naš grad, kojim smo se ponosili. Mi ovo nismo izabrali! Nisu nas pitali! A trebali su. Morali su. Bili su dužni. Zakon o lokalnoj samoupravi FBiH nam obećava pravo da imamo kontrolu nad svojim gradom, a Statut općine Travnik nam to pravo uskraćuje! Zakon, objavljen 1995, nalaže usklađivanje statuta svih općina FBiH u roku od 12 mjeseci. Malo je gradska uprava zakasnila. Samo 25 godina.
Kao najbitnije zaključke izdvajaamo:

1. Neposredno učešće građana u lokalnoj samoupravi, kojim Statut traži duplo više potpisa peticije za inicijativu (10% ukupnog broja građana upisanih u birački spisak) od onoga propisano Zakonom FBiH (5% ukupnog broja građana upisanih u birački spisak), i time direktno uskraćuje prava građansta u lokalnoj samoupravi;
2. Javnost rada lokalne samouprave, gdje se Statutom prećutno odobrava mutan i nejasan rad opštinskih organa, dok Zakon garantuje preduzimanje svih mjera za javnost rada upravnih organa (što se, današnjom tehnologijom lako i precizno može postići). Naglašavamo da tražimo jasan pregled rada svih organa opštine Travnik, kao i javnih uprava, ne samo rada opštinskog vijeća , i direktan prenos sjednica općinskog vijeća Travnik.

Potpisivanjem ove peticije podržavate inicijativu da se Statut općine Travnik uskladi sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Federacije Bosne i Hercegovine, i time omogući ostvarenje svih prava koji građani Travnika imaju u odlučivanju o svim segmentima razvoja grada Travnika. Hvala na podršci. Vaš potpis je bitan. Najbitniji do sad.

Rijetki su zadovoljni rezultatima lokalnih izbora. Demokratska fronta nije ostvarila uspjeh dobitka mjesta viječnika u OV Travnik, ali se svim poštenim načinima i dalje bori za bolje sutra našeg grada.
Pošteno, za Travnik!


Općinski odbor Demokratske fronte Travnik    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Općinski odbor Demokratske fronte Travnik to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...