PETICIJA ZA USKLAĐIVANJE STATUTA OPĆINE TRAVNIK SA ZAKONOM O LOKALNOJ SAMOUPRAVI FEDERACIJE BIH

Dobri ljudi,

Dobrodošli u srce SBK.
Dobrodošli u deprimirano sivilo našeg centra, u ruglo naše škole, i u novi svijet koji pokušava desetljećima da nikne na ruševinama komunizma. Dobrodošli u grad propuštenih prilika, jedan divan grad sa mnogim prirodnim bogatstvima. Sa novim vođama, novim bossovima, novim bratstvima i jedinstvima.
Dobrodošli u Travnik.
Ne, ovo nije naš grad, kojim smo se ponosili. Mi ovo nismo izabrali! Nisu nas pitali! A trebali su. Morali su. Bili su dužni. Zakon o lokalnoj samoupravi FBiH nam obećava pravo da imamo kontrolu nad svojim gradom, a Statut općine Travnik nam to pravo uskraćuje! Zakon, objavljen 1995, nalaže usklađivanje statuta svih općina FBiH u roku od 12 mjeseci. Malo je gradska uprava zakasnila. Samo 25 godina.
Kao najbitnije zaključke izdvajaamo:

1. Neposredno učešće građana u lokalnoj samoupravi, kojim Statut traži duplo više potpisa peticije za inicijativu (10% ukupnog broja građana upisanih u birački spisak) od onoga propisano Zakonom FBiH (5% ukupnog broja građana upisanih u birački spisak), i time direktno uskraćuje prava građansta u lokalnoj samoupravi;
2. Javnost rada lokalne samouprave, gdje se Statutom prećutno odobrava mutan i nejasan rad opštinskih organa, dok Zakon garantuje preduzimanje svih mjera za javnost rada upravnih organa (što se, današnjom tehnologijom lako i precizno može postići). Naglašavamo da tražimo jasan pregled rada svih organa opštine Travnik, kao i javnih uprava, ne samo rada opštinskog vijeća , i direktan prenos sjednica općinskog vijeća Travnik.

Potpisivanjem ove peticije podržavate inicijativu da se Statut općine Travnik uskladi sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Federacije Bosne i Hercegovine, i time omogući ostvarenje svih prava koji građani Travnika imaju u odlučivanju o svim segmentima razvoja grada Travnika. Hvala na podršci. Vaš potpis je bitan. Najbitniji do sad.

Rijetki su zadovoljni rezultatima lokalnih izbora. Demokratska fronta nije ostvarila uspjeh dobitka mjesta viječnika u OV Travnik, ali se svim poštenim načinima i dalje bori za bolje sutra našeg grada.
Pošteno, za Travnik!


Općinski odbor Demokratske fronte Travnik    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Svojim potpisom dajem ovlast da Općinski odbor Demokratske fronte Travnik preda moj potpis nadležnima ovoga problema.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...