Peticija za usvajanje zakona o sprečavanju nasilja na internetu u Bosni i Hercegovini na državnom nivou

Nastankom interneta i procesom digitalizacije kreiran je novi i neograničeni prostor za krajnje omalovažavajuće i protuzakonite aktivnosti koji korisnike stavlja u svojevrstan rizik. Nasilje putem interneta definira se kao agresivno i namjerno ponašanje usmjereno na pojedince ili grupu putem interneta. Prema istraživanju Međunarodne organizacije "Save the Children" došli smo do zabrinjavajućih podataka da je svako četvrto dijete u  Bosni i Hercegovini primilo poruke neprimjerenog sadržaja. Kako trenutno na državnom nivou u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena mjera javne politike koja se odnosi na problem nasilja na internetu, pokrećemo inicijativu, u sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava i projekta "Ja, građanin", za kreiranje nove mjere tj. zakona o sprečavanju nasilja na internetu u Bosni i Hercegovini na državnom nivou. Naša Mjera javne politike jeste definisanje, u zakonskim okvirima, interneta kao javnog prostora. Ovim činom bi se zakoni koji se odnose na javna mjesta mogli primjenjivati i na virtuelan svijet i time bi se građanima pružila sigurnost i u tom pogledu. Našu mjeru javne politike podržali su: zastupnica Marinković-Lepić Mirjana u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona, Međunarodna organizacija “Save the Children”, Vijeće mladih grada Tuzle, PRONI Centar za omladinski razvoj, nevladina organizacija “Nova generacija”. Pozivamo vas da aktivno nastavite sa dijeljenjem linka peticije na društvenim mrežama čime će se još više ubrzati provođenje ove akcije i dati legitimitet zahtjevu građana za neophodne promjene.


Učenici Elektrotehničke škole Tuzla, 3T1-druga grupa; Mentor: Uzunić Admira prof.    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Učenici Elektrotehničke škole Tuzla, 3T1-druga grupa; Mentor: Uzunić Admira prof. to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...