Peticija Hastahana - Ne damo Parkić

Ne dozvolimo urbicid općine Centar i zaštitimo parkove Sarajeva, naša djeca će nam biti zahvalna!
Građani mjesne zajednice Marijin Dvor -Crni Vrh pozivaju sve građane Općine Centar, kao i sve građane Sarajeva, da potpišu peticiju protiv izgradnje „djelovnog“ objekta na javnoj površini parka "Hastahana", koji bi narušio, smanjio ili potpuno uništio već i onako oskudne javne zelene površine na teritoriji Marijin Dvora.
Park "Hastahana" je jedini park u ovoj mjesnoj zajednici i jedini Skate park u Sarajevu. Uz to, ovdje postoji i otvoreno košarkaško i dječje igralište. Ovdje dolaze mladi, roditelji s djecom, penzioneri željni šetnje i sunca, kao i mnogobrojni vlasnici „ljubimaca“ iz svih općina i djelova Sarajeva radi postojećeg parkinga i savršene pozicije parka.
Podsjećamo, na produžetku 15. sjednice Općine Centar 28.09.2017, izglasana je odluka o "pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar-Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana"! U objavi Općine Centar, navedeno je da je riječ o „vrijednom neizgrađenom prostoru u centru grada“ gdje je bila planirana izgradnja Muzeja opsade Sarajeva i gdje ima prostornih mogućnosti za gradnju objekta u funkciji društvene infrastrukture za smještaj "poslovnih, kulturnih, umjetničkih, ugostiteljskih ili nekih drugih sadržaja nestambene namjene“. Također je navedeno „da je spratnost objekta potrebno maksimalno prilagoditi zatečenom urbanom okruženju, a planirati javnu garažu u podzemnim etažama“. Veći dio lokaliteta Hastahane planiran je kao trg sa hortikulturnim rješenjem, rasvjetom i urbanim mobilijarom" (izveštaj sa sjednice opštinskog vijeća- centar.ba)
Pri tom mi, građani, pozivajući se na statut općine Centar, koji jasno kaže u Članu 47. da "Zbor građana može davati inicijative o pitanjima iz nadležnosti mjesne zajednice, Općine i institucija koje vrše javne ovlasti " kao i Članu 58. u kojem stoji da "Općina afirmiše društvene inicijative i aktivnosti na polju razvoja civilnog društva, socijalne brige, očuvanja okoline, kulturne i umjetničke baštine preko organizacija i udruženja građana, čiji su ciljevi humanitarnog, obrazovnog, naučnog, sportskog, rekreativnog, kulturnog i vjerskog karaktera", pokrećemo ovu inicijativu sa ciljem očuvanja originalnog izgleda i uljepšavanja parka "Hastahana", koji pritom na nijedan način ne bi povrijedio cjelovitost i namjenu istog.

Zahtjevi građana:
Obzirom da građani područja Marijin Dvora i općine Centar smatraju park “Hastahna”, parkom od isključivog značaja za svoj socijalni, sportski i ekološki razvoj, u ovoj peticiji građani zahtijevaju:

1. Zabrana izgradnje bilo kakvog “djelovnog” objekta na području parka “Hastahana”.
3. Zabrana za prodaju i prelaženje u privatno vlasništvo bilo kog djela parka.
4. Zabrana prenamjene parka u bilo koju drugu svrhu.
4. Dopunsko revitaliziranje, ozelenjavanje i redovno održavanje već postojećih površina .

Sarajevo, 04.10.2017.

Hastahana_1.JPG


Kontakt osobe: Natalija Krstova Celebor/Dragana Batajić    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Kontakt osobe: Natalija Krstova Celebor/Dragana Batajić to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people who are viewing other petitions on our site, but have not yet viewed this petition.

Facebook