Podrška dijabetičarima BPK

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma karakteriziran hroničnom hiperglikemijom (povišenom razinom šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Šećerna bolest ili dijabetes (latinski: diabetes mellitus), je poremećaj povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život. Šećerna se bolest u početku liječi tabletama i dijetom, a kasnije i injekcijama hormona inzulina. Bolest je nasljedna (ali nije obavezno), a vjerojatnost da će ju osoba dobiti (50%) povećava se ako je osoba pretila. U zavisnosti od načina nastajanja bolesti, pojavljuju se karakteristične tegobe u većem ili manjem obimu. Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica. Neke od komplikacija šećerne bolesti su: Hipoglikemija, Dijabetička koma, Vaskularne komplikacije, Dijabetičko stopalo.

Da bi jedan dijabetičar držao pod kontrolom svoju bolest, mora imati potrebne derivate i lijekove. Osnovna oprema za jednog dijabetičara je: aparat sa trakicama za mjerenje vrijednosti šećera u krvi, inekcija za ubrizgavanje inzulina tzv. PEN, iglice za PEN, ampule inzulina, vata, alkohol za dezinfekciju... Bez aparata ne može znati vrijednosti šećera u krvi, bez trakica ne može aparat raditi, bez PEN-a ne može uzeti lijek, bez iglica PEN ne vrijedi, bez ampula nema života...

U BPK Goražde, dijabetičari su do 31.12.2012. godine plaćali - kupovali trakice za aparat, ostalo je bilo dostupno besplatno (ali ne svima, neki su dijabetičari i tada plaćali). Od 01.01.2013. godine uvedeno je da se plaća sve osim ampula inzulina. Sada se postavlja pitanje kakvog značenja jednom dijabetičaru ima ampula inzulina ako on nema finansijskih sredstava da kupi ostalo?

Kako da roditelji koji nisu zaposleni a imaju dijete kojem je dijagnosticiran dijabetes, obezbijede lijek svom djetetu? Kako da penzioner od svoje mizerne penzije obezbijedi lijek za dijabetes? Kako da dijabetičar opstane ako nema osnove lijekove?

Ovim putem, potpisnici ove peticije, apeluju, traže i zahtjevaju da se poništi ovakva odluka i da se registrovanim dijabetičarima BPK omogući besplatno liječenje u smislu obezbjeđenja lijekova i opreme za konzumiranje istog.

Tražimo od nadležnih ustanova BPK Goražde da se registrovani dijabetičari BPK Goražde, oslobode plaćanja: ampula inzulina za sve tipove dijabetesa, trakica za sve vrste aparata za mjerenja vrijednosti šećera u krvi, iglica za sve vrste PEN-ova, tableta za dijabetes...

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Dijabetičar to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.
Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Facebook